Surówka z czerwonej kapusty z jabłkami

autor: , kategoria: surówki, kuchnia polska , dodano: 2009-12-03
  • Surówka z czerwonej kapusty z jabłkami

Składniki:

  • kapusta czerwona [1 szt.] (1/2 główki)
  • jabłka [2 szt.]
  • chrzan [3 łyżki] (starty)
  • sok z cytryny
  • olej [4 łyżki]
  • ocet winny [3 łyżki]
  • miód [1 łyżka]
  • musztarda [1 łyżeczka]
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Umytą kapustę poszatkować, wrzucić do osolonego wrzątku, zagotować, odcedzić, przelać zimną wodą, odsączyć. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z chrzanem i sokiem z cytryny, połączyć z kapustą. Polać sosem (przygotowanym z połączenia oleju, octu, musztardy i miodu, doprawionym solą i pieprzm, lekko schłodznym), wymieszać, przykryć, wstawić na 1 godz. do lodówki.

    Śr. ocena: 3.17 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: jajecznica na parze

Komentarze

  • KlatkaNaPtaszka, 2009-12-03 15:53:15
    KlatkaNaPtaszka
    3
    Rewelacja , ubóstwiam wszystkie surówki z czerwonej kapusty, ale ta ma wyjątkowy smak
  • monyczkaaa, 2009-12-09 21:32:39
    monyczkaaa
    1
    Nie smakowała mi w ogole. nijaka, bezsmakowa.
  • mww, 2010-05-28 08:32:40
    mww
    1
    Zamiast chrzanu, miodu i musztardy dodałam majonez.. kapustę starłam na tarce o dużych oczkach (bez parzenia), bardzo dobra surówka

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką
  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)