Sernik Jagodowy

autor: , kategoria: serniki , dodano: 2010-08-05
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Sernik Jagodowy
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Sernik Jagodowy
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Sernik Jagodowy
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Sernik Jagodowy

Składniki:

Przygotowanie:

Wg przepisu z www.mojewypieki.blox.pl
Ciasto jest bardzo efektowne i niesamowicie smaczne.

1. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią aluminiową .

2. Ciastka zmielić lub drobniutko rozkruszyć, zalać stopionym masłem i dokładnie wymieszać, następnie wyłożyć nimi dno tortownicy. Schłodzić w lodówce przez około pół godziny.

3. Wszystkie składniki masy serowej zmiksować na jednolitą masę, na końcu wmiksowując jajka. Gotową masę wylać na schłodzony spód.

4. Piec w 180 stopniach przez godzinę. Sernik powinien być ścięty z wierzchu i nieco wilgotny w środku, nie piec do tzw. "suchego patyczka".

* 5. Śmietanę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym, polać sernik i piec jeszcze 10 minut.

6. Studzić przy uchylonych drzwiczkach od piekarnika. Schłodzone ciasto włożyć do lodówki – najlepiej na całą noc. Przechowywać również w lodówce.

Smacznego : )

* polewa nie jest konieczna, bez niej smakuje równie dobrze : )

Serniczek jest zbity i wilgotny, z pewnością wszystkim zasmakuje : )
( czas przygotowania podany bez chłodzenia i pieczenia )

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • blonde_hair, 2010-08-05 11:20:01
    blonde_hair
    3
    Az mi ślinka poleciała To musi być pyszne...uwielbiam sernik i jagody, ale nigdy jeszcze nie jadłam ich w połaczeniu.Napewno jest smaczny wiec z góry daje 5 gwiazdekNiedługo wypróbuje a przepis juz dodaje do ulubionych
  • Sensuel, 2010-08-05 11:39:59
    Sensuel
    Ulala...już widziałam ten sernik ale na innym portalu.Fajnie,że i tutaj zagościł.Dodaję do ulubionych i zrobię z pewnością .A jak zrobię to ocenię.
    Komentarz
  • ewelline, 2010-08-05 11:58:01
    ewelline
    ale on świetnie wygląda! taki fioletowy dodałam do ulubionych, trzeba wypróbować
    Komentarz
  • x Bella, 2010-08-05 12:03:29
    x Bella
    rzeczywiście, pojawił się już na ☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠ - stwierdziłam że dlaczego i nie umieścić go na Smacznym : )
    Komentarz
  • Wiktoria M, 2010-08-05 12:55:12
    Wiktoria M
    Wygląda smakowicie
    Komentarz
  • 19szpaczyca91, 2010-08-06 12:10:07
    19szpaczyca91
    wyglada cudownie i zapewne tak smakuje
    Komentarz
  • SzmaragdowyKotek, 2010-08-06 23:06:00
    SzmaragdowyKotek
    1
    X_Bella, zaśliniłam wczoraj cały monitor! Dzisiaj poleciałam po twaróg, jagody i zrobiłam Twój sernik, ale niestety w sklepie akurat nie było sera, którego zawsze używam, musiałam kupić taki w wiaderku, który nie jest bardzo gęsty. Skutek był niestety taki, że musiałam dłużej piec i zdecydowanie za mocno się spiekł spód - musiałam go też przykryć folią, a i tak za mocno się podpiekł na bokach i po wierzchu. Niestety nie dało się krócej piec, bo cały środek pływał. Oczywiście to nie jest wina przepisu, tylko sera i dlatego muszę z Ciebie wydusić, jakiego twarogu użyłaś Proszę o konkrety - jakiej firmy i w jakiej postaci (wiaderko, kostki itp.), bo inaczej nie będzie gwiazdek żartuję, oczywiście, przepis jest boski, tylko bardzo, bardzo, bardzo Cię proszę o namiary na ser i jeszcze jedno - jakich ciasteczek na spód używasz? Ale muszę powiedzieć, że mimo wszystkich perypetii, serniczek jest równiutki jak stół, w ogóle nie opada, rewelacja! I jest pyszny nawet mimo tego, że się spiekł!A robiłaś go może też bez owoców, jako zwykły sernik? Z tych samych proporcji? Tak więc czekam na dane w kwestii sera i ciasteczek
  • x Bella, 2010-08-09 15:09:27
    x Bella
    SzmaragdowyKotek - rzeczywiście twaróg MUSI być gęsty , ja używam ' SEREK WYŚMIENITY ' firmy MILKLAND w wiaderku , jednak raz trafiłam na jakąś felerną partię i był bardzo rzadki tak więc trzeba uważać , ale poza tym jest do sernika idealny. Co do herbatników , ja używam tych typu Petit Buere , najczęściej z Jutrzenki . Tak się składa że dokładnie ten sam sernik tyle że bez owoców piekłam w piątek , jednak muszę powtórzyć to jeszcze raz gdyż głupia gapa zapomniała o nim całkowicie i siedział w piekarniku 1,5 godziny Jednak pomimo to smakował świetnie , tak więc polecam również wersję bez owoców
    Komentarz
  • SzmaragdowyKotek, 2010-09-03 21:57:33
    SzmaragdowyKotek
    X_Bella, bardzo Ci dziękuję za informację to naprawdę jeden z najlepszych serników, jakie jadłam, spróbuję go zrobić z tym twarogiem Milklandu, chociaż prawdę mówiąc, jakoś nie zwróciłam na niego nigdy uwagi. W JAKICH SKLEPACH ON JEST DOSTĘPNY?? Ciasteczek użyłam maślanych chyba z Krakusek, o ile dobrze pamiętam. Wyszło super, bo słodziutkie, a ja takie lubię Skoro piszesz, że twaróg musi być bardzo gęsty, to spróbuję jeszcze z tym serem 3-krotnie mielonym takim pakowanym w kosteczki, bo on jest bardzo gęsty i idealnie gładki (właśnie dlatego go nie wzięłam, bo bałam się, że może być za gęsty, ale skoro piszesz, że tak ma być, to spróbuję ) Mój sernik też siedział w piekarniku półtorej godziny, bo jak pisałam, był strasznie rzadki i przepiekł się okrutnie, ale i tak był pyszny, mąż pożerał, aż mu się uszy trzęsły
    Komentarz
  • agnieszka_ask, 2010-11-18 16:00:45
    agnieszka_ask
    1
    W smaku - CUDOWNY. Ja zrobiłam z sera w wiaderku (pierwszego z brzegu, bo wyboru nie miałam) i wyszedł palce lizać, więc jak ktoś nie ma wyboru w serach, to nie ma się czym przejmować. Borówki miałam tylko te duże amerykańskie, więc niestety koloru nie dały. Przed połączeniem z serem rozmiażdżyłam je widelcem, żeby coś tam z nich wypłynęło, ale daremne me starania i sernik wyglądał jak z ospą Następnym razem doleję troszkę niebieskiego barwnika (bo fioletowego nigdzie nie widziałam), a borówki delikatnie wymieszam łyżką, żeby się nie rozpadły. Po ustalonym czasie pieczenia, sernik był ładnie ścięty na wierzchu, ale cały środek pływał, więc dałam mu jeszcze 20 min. Niestety po tym czasie niewiele się zmieniło, więc go wyłączyłam, bo nie chciałam przepiec. Po ostudzeniu i chłodzeniu w lodówce miał piękną, kremową konsystencję, wilgotny w smaku, czyli taki jaki (tak mi się wydaje) powinien być. Czyli, może jednak miał pływać w tym piekarniku?
    Na pewno upiekę go jeszcze nie raz. Mniam, mniam!
  • nagi_aniolek, 2012-03-22 09:21:32
    nagi_aniolek
    Pierwsze skojarzenie - smerf! co prawda robić nie zamierzam, bo jestem na diecie, ale wygląda genialnie i jestem pewna, że równie dobrze smakuje
    Komentarz
  • rita 1, 2012-05-11 16:08:18
    rita 1
    0
    Fajni wygląda i smakuje. Zrobiłam ciasto z małą modyfikacją. Nie miałam herbatników, więc zrobiłam kruche ciasto jako spód,. Też było smaczne. Serek miałam z wiaderka, waniliowy, niestety trochę za rzadki. Następnym razem użyję zwykłego przemielonego twarogu i herbatników. 5* za dobrze opisany przepis, smak ciasta, łatwość wykonania i efekt wizualny
  • LaGooona CrAZY, 2012-07-10 09:15:56
    LaGooona CrAZY
    Wygląda bardzo apetycznie! Zjadłabym gdyby był pod ręką od razu.
    Komentarz
  • Korah, 2012-07-30 13:06:21
    Korah
    O matulu, zaraz zjem monitor, idziemy dzisiaj na jagody, bo u nas sporo lasów. Mam nadzieję, że jeszcze są???? Mówicie, że amerykańskie się nie nadają?
    Komentarz
  • monyczkaaa, 2012-08-18 23:31:37
    monyczkaaa
    1
    polecam, wychodzi naprawdę pyszny
  • lovebird, 2012-12-20 10:03:58
    lovebird
    0
    robiłam na urodziny - wszyscy goście byli zachwyceni! Ja również Nigdy jakoś specjalnie sama nieczego nie piekłam i bałam się, że coś nie wyjdzie, a jednak wszystko poszło jak z płatka bardzo polecam, ja na pewno kiedyś jeszcze zrobię
  • Agnieszka987, 2014-01-20 18:36:02
    Agnieszka987
    Czy mozna uzyć czarnej porzeczki?
    Komentarz
  • bernikula, 2014-04-03 14:14:22
    bernikula
    0
    Za sam wygląd plusy! Na pewno też jest smakowite.
  • Inulinus, 2016-08-15 12:39:43
    Inulinus
    0
    Bardzo smaczny i efektowny Trochę jak jogurt jagodowy

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe