Cukinia zapiekna z fetą - dietetyczne

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-08-05
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cukinia zapiekna z fetą - dietetyczne
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cukinia zapiekna z fetą - dietetyczne
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cukinia zapiekna z fetą - dietetyczne
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cukinia zapiekna z fetą - dietetyczne
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cukinia zapiekna z fetą - dietetyczne
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cukinia zapiekna z fetą - dietetyczne

Składniki:

Przygotowanie:

Cukinię obieramy i kroimy w półtalarki.
Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym 1 kroplą oliwy z oliwek.
Fetę (chudą) rozkurszamy i posypujemy nią cukinię. Można pokroić w kostki jak ktoś woli.
Przyprawiamy pieprzem i np. papryką lub oregano. Można dać również inne zioła.
Ja dałam odrobinę sera jeszcze na wierzch. Nie był z tych tłustych także mogłam poszaleć :D

Piekarnik rozgrzewamy do 200C termoobieg i zapiekałam ok 25 min.Sprawdzamy czy już cukinia jest miękka.

    Śr. ocena: 3.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • anka_bunio, 2010-09-14 18:47:21
    anka_bunio
    3
    Zrobiłam bez sera, bo zabrakło Danie jest smaczne, dość lekkie, ale bez rewelacji.
  • miskowa, 2010-09-15 14:12:54
    miskowa
    0
    zrobiona w ten sposób cukinia puszcza wodę podczas pieczenia, powoduje to sól (w tym przypadku feta).
    Chyba szybciej zrobić tą cukinię na patelni czy na grillu.
    A jeśli koniecznie ma być z piekarnika, to najlepiej lekko posolić i odstawić, potem odsączyć z soku, albo nawet spłukać sól wodą i dopiero zapiekać. Fajnie byłoby dodać jakieś zioła, co kto lubi.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem