Zapiekanka ryżowa z kiełbasą

autor: , kategoria: dania z ryżu , dodano: 2010-08-05
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka ryżowa z kiełbasą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka ryżowa z kiełbasą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka ryżowa z kiełbasą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka ryżowa z kiełbasą

Składniki:

Przygotowanie:

Sposób przyrządzania:
Ryż płuczemy, osączamy i wrzucamy do posolonego wrzątku. Gotujemy co najmniej 10 minut i odcedzamy.
Kiełbasę kroimy w pół plasterki, paprykę myjemy, usuwamy pestki i kroimy w paski, pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy w kostkę, cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy.
Na 2-3 łyżkach oleju podsmażamy: cebulę, następnie paprykę, na końcu dodajemy kiełbasę, czosnek i przyprawy; sól, pieprz.
Żaroodporne naczynie lub brytfankę smarujemy resztą oleju (możemy dla wzmocnienia aromatu dodać do niej jeszcze ze dwa posiekane ząbki czosnku).
Ryż mieszamy z częścią wywaru (około ½), pomidorami, podsmażonymi warzywami i kiełbasą oraz mieloną papryką i ziołami. Wkładamy do naczynia.
Śmietanę, jajo, żółty ser i resztę wywaru roztrzepujemy, zalewamy ryż w naczyniu. Zapiekamy pół godziny w temperaturze 180ºC. W trakcie pieczenia kontrolujemy temperaturę, żeby się potrawa nie przypaliła.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • m_ilka17, 2010-08-05 18:31:57
    m_ilka17
    Zapomniałam wpisać na listę składników 1 jajko, które jest potrzebne do zalania ryżu.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe