Ziołowe chlebki z grilla

autor: , kategoria: potrawy z grilla , dodano: 2010-08-05
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ziołowe chlebki z grilla
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ziołowe chlebki z grilla
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ziołowe chlebki z grilla
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ziołowe chlebki z grilla

Składniki:

  • mąka [300 g]
  • oliwa z oliwek [8 łyżek]
  • mleko [200 ml]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka] (czubata)
  • czosnek [4 ząbki]
  • rozmaryn [1 łyżka]
  • tymianek [1 łyżka]
  • oregano [1 łyżka]
  • kminek [1 łyżka]
  • czarnuszka (przyprawa) [1 łyżka]

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z suchymi składnikami. Dodajemy rozgnieciony czosnek, wlewamy oliwę oraz mleko i wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy trochę mąki. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Ciasto dzielimy na małe porcje. Formujemy w dłoniach cienkie wałki, którymi luźno oplatamy wcześniej namoczone patyczki do szaszłyków lub świeżo ścięte, obrane z kory gałązki.

Chlebki pieczemy ok. 25 min na rozgrzanym grillu z pokrywą często obracając.

Jeżeli nie mamy grilla z pokrywą, to chlebki pieczemy najpierw ok. 20 min w temp. 180C w piekarniku, a potem podpiekamy na grillu.

Jak dla mnie do tych chlebków idealnie pasuje masło czosnkowe, chociaż w wersji solo też są pyszne:).

Mi z tej porcji ciasta wyszło 8 chlebków.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Chusteczki makaronowe

Komentarze

  • beata_1988, 2010-09-10 18:29:14
    beata_1988
    A ja myślałam że na zdjęciu są szaszłyczki z piersi kurczaka bardzo apetyczny przepis a że przepadam za domowym pieczywkiem z pewnością przepis wypróbuję
    Komentarz
  • _Czarodzielnica_, 2011-02-04 11:23:27
    _Czarodzielnica_
    Z niecierpliwością czekam na sezon grillowy, żeby to wypróbować!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem