Ciastka owsiane

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2010-08-06
  • Ciastka owsiane

Składniki:

  • mąka pszenna [1.5 szklanki]
  • olej rzepakowy [0.5 szklanki]
  • czekolada gorzka [100 g]
  • orzechy włoskie [1 szklanka] (posiekane)
  • masło [2 łyżki]
  • jajka [2 ]
  • płatki owsiane [3 szklanki]
  • rodzynki [0.5 szklanki]
  • aromat waniliowy do ciast [2 łyżeczki]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka] (dość kopiasta)
  • cukier [1 szklanka]

Przygotowanie:

1. Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku umieszczonym na garnku z gotującą się wodą; odstawiamy do przestudzenia.
2. Żółtka ucieramy z masłem, cukrem, aromatem, olejem i przestudzoną czekoladą. Dodajemy pianę ubitą z białek, delikatnie mieszamy. Łączymy z mąką wymieszaną z proszkiem.
3. Na końcu dodajemy płatki, orzechy i rodzynki. Dokładnie mieszamy.
4. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę nakładamy łyżeczką porcje ciasta (osobiście wolę formować je ręcznie, są wówczas zgrabniejsze).
5. Pieczemy 15-20 minut w 180-200 stopniach.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 65 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Polecany film:

Migdałowe ciasteczka świąteczne

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką