Piankowe mleczko

autor: , kategoria: ciasta biszkoptowe , dodano: 2010-08-06
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Piankowe mleczko
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Piankowe mleczko

Składniki:

Przygotowanie:

1. Białka ubić na sztywną pianę, utrzeć z cukrem. Kolejno dodawać żółtka.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem, delikatnie i dokładnie połączyć z masą jajeczną.
3. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
4. 2 ciemne galaretki rozpuścić w 1/3 litra gorącej wody. Gdy wystygnie i zacznie krzepnąć, ubić śmietanę z łyżką cukru pudru i dolać do niej galaretkę. Powoli wymieszać i wylać na ciasto. Wstawić do lodówki.
5. 2 jasne galaretki rozpuścić w mniej niż 3/4 litra gorącej wody. Gdy przestygnie i zacznie krzepnąć wylać na zakrzepniętą śmietanowo-galaretkową masę. Ponowni wstawić do lodówki na co najmniej 1,5h.

Przed wylaniem jasnej galaretki można ułożyć na cieście owoce (np plastry ananasa z puszki, mandarynki, brzoskwinie). Można też jasną galaretkę przyrządzić w ten sam sposób, co ciemną (zdjęcie).

Do czasu przygotowania nie wliczam czasu potrzebnego na przygotowanie galaretek, nie jestem w stanie dokładnie określić ile czasu zajmuje im krzepnięcie ;)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem