Piankowe mleczko

autor: , kategoria: ciasta biszkoptowe , dodano: 2010-08-06
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Piankowe mleczko
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Piankowe mleczko

Składniki:

  • jajka [4 szt.]
  • mąka pszenna [1 szklanka]
  • cukier [0.75 szklanki]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • galaretka [2 op.] (jasna)
  • galaretka [2 op.] (ciemna)
  • śmietana [400 g] (najlepiej 18%)
  • cukier puder [1 łyżka]

Przygotowanie:

1. Białka ubić na sztywną pianę, utrzeć z cukrem. Kolejno dodawać żółtka.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem, delikatnie i dokładnie połączyć z masą jajeczną.
3. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
4. 2 ciemne galaretki rozpuścić w 1/3 litra gorącej wody. Gdy wystygnie i zacznie krzepnąć, ubić śmietanę z łyżką cukru pudru i dolać do niej galaretkę. Powoli wymieszać i wylać na ciasto. Wstawić do lodówki.
5. 2 jasne galaretki rozpuścić w mniej niż 3/4 litra gorącej wody. Gdy przestygnie i zacznie krzepnąć wylać na zakrzepniętą śmietanowo-galaretkową masę. Ponowni wstawić do lodówki na co najmniej 1,5h.

Przed wylaniem jasnej galaretki można ułożyć na cieście owoce (np plastry ananasa z puszki, mandarynki, brzoskwinie). Można też jasną galaretkę przyrządzić w ten sam sposób, co ciemną (zdjęcie).

Do czasu przygotowania nie wliczam czasu potrzebnego na przygotowanie galaretek, nie jestem w stanie dokładnie określić ile czasu zajmuje im krzepnięcie ;)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: rafaello bez pieczenia

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta