Ratatouille

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie, kuchnia francuska , dodano: 2009-12-03
  • Ratatouille

Składniki:

Przygotowanie:

Bakłażan i cukinie umyć, osuszyć i pokroić: bakłażan w półplastry, a cukinie – w krążki. Posypać warzywa solą, odstawić na 30 minut. Po upływie tego czasu osuszyć na papierowym ręczniku. Pomidory umyć, sparzyć i po ściągnięciu skórki grubo posiekać. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, posiekać. Cebule i czosnek obrać, cebule pokroić w półplastry, a czosnek posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę i smażyć cebule oraz czosnek (2–3 minuty). Dodać plastry bakłażana i cukinii, smażyć po 3 min z obu stron, aż do zrumienienia. Posypać solą, pieprzem i bazylią, dodać pomidory i paprykę. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, co najmniej 1 godz. Podawać z ryżem lub bagietką.

    Śr. ocena: 4.23 / recenzji: 11 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • macc2000, 2009-12-04 01:47:59
    macc2000
    2
    To lubie!
    Trochę za długo się gotuje, ale warto poczekać. Kojarzy się z zabawną kreskówką Pixara ;-)
  • ewelline, 2010-01-17 17:43:12
    ewelline
    -2
    pyszności!!! i takie kolorowe!!!
  • hathayoga, 2010-01-20 07:48:00
    hathayoga
    2
    Generalnie przepis dobry, warzywa to podstawa wszystkiego Ale czas gotowania dość nietypowy, nawet na małym ogniu warzywa duszone przez godzinę staną się zwykłą papką :/
  • kropka75, 2010-01-21 08:24:17
    kropka75
    2
    W składnikach nie widzę bakłażana.

    Robię to danie na różne sposoby i pojęcia nie miałam, że tak się ładnie nazywa. Nie lubię bakłażana, więc zwykle nie dodaję, za to chętnie dokładam pieczarki. Bardzo smaczne i zdrowe jedzonko.

    Ps. Godzina to dużo za dużo dla papryki, robi się mus paprykowy, a skóra odłazi.
  • gaga87, 2010-02-04 15:36:11
    gaga87
    0
    Danie wygląda baaardzo obiecująco i apetycznie. Wszystkie składniki, które lubię

    Jednak tak jak dziewczyny mówią - godzina dla papryki to za dużo. Nie chciałabym po przygotowaniu otrzymać papki, zamiast tak apetycznie wyglądającej potrawy.
  • dodaja, 2010-02-11 12:14:18
    dodaja
    1
    Przyznam, że takiej mieszanki jeszcze nie robilam. Ale wygląda bardzo zachęcająco, te kolory i różnorodne warzywa, które uwielbiam. Napewno wypróbuje
  • magdaka13, 2010-02-16 16:58:20
    magdaka13
    3
    Brakuje na liscie skladnikow baklazana. Przepis prosty, choc 1h duszenia dla warzyw to troche dlugo - warzywa sie rozgotowywuja i robi sie kolorowa breja. Aby uzyskac zjadliwy smak potrawy, trzeba mocno przyprawic.
  • katarzinka, 2010-03-24 09:58:34
    katarzinka
    1
    tak jak i innym, brakuje mi bakłażana, no i dusiłabym te warzywka trochę krócej
  • aldi1174, 2010-06-03 17:41:10
    aldi1174
    1
    Robię b.często to danie latem, tylko dodaję warzywa w innej kolejności w zależności od czasu gotowania do miękkości- najpierw na oliwę trafia cebula, bakłażan, papryka (w odstępie kilku minut)- podsmażam razem kilka minut, dodaję cukinię, pomidory, suszone zioła i duszę ok. 20 min, czosnek wyciskam na ok.5 minut przed końcem, bo długo gotowany traci smak, a smażony może być wręcz gorzki. Jeśli dodaję świeżych ziół, to kilka minut przed końcem gotowania (suszone potrzebują kilkunastu minut).
  • numb05, 2010-07-22 00:19:34
    numb05
    0
    uwieeelbiam.
    oczywiście czasem coś się doda, czasem odejmie (najczęściej odejmuję bakłażana, dodaję np. ostrej papryczki) i kolejność dowolna, ale sama koncepcja przepyszna
  • anka_bunio, 2010-08-27 19:07:51
    anka_bunio
    1
    Za co kochamy ratatouille? Za to, że jest pyszne, zdrowe, kolorowe i lekkie Ślubuję miłość warzywkom na zawsze

    (dusić krocej!)

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe