Mleczne bułeczki z nadzieniem

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe, kuchnia polska , dodano: 2010-08-06
  • Mleczne bułeczki z nadzieniem

Składniki:

Przygotowanie:

1. Drożdże kruszymy w ciepłym mleku, łączymy z łyżeczką mąki (pszennej) i łyżeczką cukru pudru. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zaczyn wyrósł.
Masło (60 gram) topimy i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę.
3. Zaczyn łączymy z połową szklanki cukru pudru (minus łyżeczka, którą dodaliśmy do zaczynu), cukrem wanilinowym, żółtkami i mąką. Lekko łączymy, dodajemy letnie, roztopione masło i pianę z białek. Lekko i dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
4. Kiedy ciasto podwoi objętość, odrywamy kawałek na stolnicę podsypaną mąką, formujemy z ciasta wałek, dzielimy go na równe części. Każdą część lekko rozwałkowujemy, na jej środek kładziemy łyżeczką konfitury, zlepiamy brzegi i kładziemy na wyłożonej papierem blasze miejscem zlepienia do spodu. Odstawiamy do wyrośnięcia.
5. Z pozostałych 60 gram masła, 1/3 szklanki cukru pudru i 0.5 szklanki mąki krupczatki przygotowujemy kruszonkę (najłatwiej robotem)
6. Wyrośnięte bułeczki smarujemy (niekoniecznie) pozostałym po oddzieleniu od żółtek, roztrzepanym białkiem i posypujemy obficie kruszonką.
7. Pieczemy 30-40 minut w 160 stopniach.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 25

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem