Drożdżowe rożki z nadzieniem

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe , dodano: 2010-08-06
  • Drożdżowe rożki z nadzieniem

Składniki:

  • mąka tortowa [2 szklanki] (+2 łyżki)
  • drożdże [40 g]
  • żółtko z jajka [2 ]
  • cukier [2 łyżki] (kopiaste)
  • cukier waniliowy [0.5 op.]
  • mleko [0.75 szklanki] (letnie)
  • masło [80 g] (roztopione)
  • cukier puder (do posypania upieczonych rożków)
  • mąka pszenna (do podsypywania ciasta)
  • białko z jajka (do posmarowania wyrośniętych rożków)
  • owoce sezonowe (jabłka, śliwki)
  • cynamon (do posypania owoców)

Przygotowanie:

1. Rozkruszone drożdże łączymy z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami, przesianą mąką i solą.
2. Po dokładnym ich połączeniu dodajemy mleko, mieszamy i wlewamy letni tłuszcz (roztopione masło). Całość wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto.
3. Odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość (najlepiej nakryć naczynie bawełnianą ściereczką).
4. Po wyrośnięciu dzielimy na 2 części i jedną z nich rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Kroimy w kwadraty, na każdym kładziemy owoce (obficie posypane cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem), zlepiamy rogi kwadratów tak, by powstały rożki (trójkąty) i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
5. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, smarujemy roztrzepanym białkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
6. Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto Pani Walewska

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem