Drożdżowe rożki z nadzieniem

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe , dodano: 2010-08-06
  • Drożdżowe rożki z nadzieniem

Składniki:

Przygotowanie:

1. Rozkruszone drożdże łączymy z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami, przesianą mąką i solą.
2. Po dokładnym ich połączeniu dodajemy mleko, mieszamy i wlewamy letni tłuszcz (roztopione masło). Całość wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto.
3. Odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość (najlepiej nakryć naczynie bawełnianą ściereczką).
4. Po wyrośnięciu dzielimy na 2 części i jedną z nich rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Kroimy w kwadraty, na każdym kładziemy owoce (obficie posypane cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem), zlepiamy rogi kwadratów tak, by powstały rożki (trójkąty) i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
5. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, smarujemy roztrzepanym białkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
6. Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe