Piernik

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Piernik
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Piernik
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Piernik
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Piernik

Składniki:

  • masło [375 g]
  • mąka tortowa [3 szklanki]
  • mleko [2 szklanki]
  • jajka [3 szt.]
  • przyprawa do pierników [1 op.]
  • kakao [2 łyżki] (dobre gatunkowo)
  • soda oczyszczona [2 łyżki]
  • orzechy włoskie [50 g] (siekane)
  • rodzynki [50 g]
  • powidła [3 ml] (najlepiej śliwkowe, ale sprawdza się nawet gęsty domowy dżem)
  • cukier [1.5 szklanki]

Przygotowanie:

1. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać kolejno po jednym żółtku, potem powidła i mleko.
2. Partiami wsypywać mąkę wymieszaną z sodą, przyprawą i kakao.
3. Na końcu dodać posiekane orzechy włoski i rodzynki.
4. Całość delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek.
5. Piec 50-60 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu można polać polewą czekoladową i posypać kolorową posypką, wiórkami kokosowymi, migdałami lub ozdobić połówkami orzechów włoskich :)

PS. Do czasu przygotowania nie dodaję czasu pieczenia

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 24

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto krówka

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką