Miażdżone ziemniaki

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2009-12-03
  • Mniam: 16
    Mniam zdjęcie! Miażdżone ziemniaki
    Mniam: 16
    Mniam zdjęcie! Miażdżone ziemniaki
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Miażdżone ziemniaki
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Miażdżone ziemniaki

Składniki:

Przygotowanie:

Bardzo prosty przepis dla fanów ziemniaczanych uczt kulinarnych :)

Ziemniaki w skórkach myjemy i gotujemy w osolonej wodzie około 17-18 minut, tak aby były ugotowane, ale nie rozpadające się. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ugotowane ziemniaki kładziemy na blasze wysmarowanej oliwą i każdy zgniatamy do około połowy tłuczkiem do mięsa lub do ziemniaków. Posypujemy solą, pieprzem i ziołami i polewamy delikatnie oliwą. Pieczemy około 15 minut w piekarniku. Ziemniaki są pyszne, miękkie w środku i zarumienione na zewnątrz. Można podawać z sosami i dipami.

    Śr. ocena: 4.81 / recenzji: 34 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • zlosliwiec, 2009-12-04 07:19:59
    zlosliwiec
    7
    Bardzo ziemniaczany jestem. Co prawda trochę przerażająca nazwa, pełna szczerzących "ż", ale ja jestem kartoflowszystkożerny.

    Na pewno zrobię i przeprowadzę eksperymenty obozowe na rodzince. Wrócę i podzielę się wrażeniami, ale ślinka leci już i teraz
  • Drus, 2009-12-04 11:19:35
    Drus
    8
    Świetny przepis, sprawdziłem , ziemniaczki pycha.
    Osobiście polecam do nich sos czosnkowy własnej roboty

    pozdrawiam
    Drus
  • olik04, 2009-12-04 16:13:33
    olik04
    3
    Mniam! brzmi prosto i pysznie! Ja dodam że ziemniaki zwykle gotuję 10 minut od zagotowania wody i wtedy są ok. Taki ziemniak będzie dobry nie tylko z sosem, ale też z sałatką jarzynową!
  • madziarra, 2009-12-08 23:08:13
    madziarra
    2
    Brzmi smakowicie, ja bym jeszcze posypała na wierzchu starym zółtym serem Mniam!
  • paulina150528, 2009-12-09 20:59:29
    paulina150528
    6
    Moje dzieciaki uwielbiaja taka forme podawania ziemniakówTylko ja nigdy nie wpadłam na pomysł gniecenia ich.

    P.s.Z masełkiem ziołowym sa przepyszne
  • Paramore, 2009-12-11 20:54:41
    Paramore
    3
    Takie proste i takie pyszne
    Aż chce się jeść ;P
    Pewnie jeśli zrobię, podam z sosem tzatziki.
  • Estella, 2009-12-17 10:05:44
    Estella
    5
    Mmmm cudownie wyglądają - uwielbiam frytki i wszelakie chrupiące rzeczy, więc na pewno skorzystam z przepisu. Fajne urozmaicenie obiadu. Dodałam trochę ostrej papryki do smaku.
  • Eowina1818, 2009-12-17 17:48:39
    Eowina1818
    2
    Przepis prosty a smak wydaję się być genialny. chętnie spróbuje!
  • Rodzynka1989, 2009-12-19 08:05:33
    Rodzynka1989
    2
    Bardzo ciekawe urozmaicenie. Ziemniaczków w taki sposób nigdy nie robiłam. A szkoda
  • chilanes, 2009-12-19 19:21:29
    chilanes
    2
    Przepis smakowity, polecam jeszcze na koniec pieczenia polać troszkę do środka ketchupem i posypać startym serem. Zostawić chwilkę do podpieczenia
  • pyskatka89, 2009-12-21 16:51:54
    pyskatka89
    3
    jako, że uwielbiam ziemniaki pod każda postacią, te pewnie tez przypadłyby mi do gustu...
    acz wolałabym dodatkowo posypać jest sugerowanym już żółtym serem i ewentualnie kawałkami jakiejś wędliny.
  • majade, 2009-12-22 17:05:59
    majade
    4
    świetny pomysł z przyduszeniem ziemniaków. Często robię takie ale w całości i oczywiście potrzebują dużo więcej czasu! Rewelacyjny sposób coś szybkiego i pysznego! Z pewnością wykorzystam ten sposób
    Ja dodaję jeszcze do naczynia z ziemniakami całą , nie obraną główkę czosnku, paski świeżej papryki, kilka dymek, co mam pod ręką, komponują sie super!
  • katakumba, 2009-12-26 18:59:22
    katakumba
    3
    w anglii nazywaja to "jacket potato" czyli... niespodzianka, ziemniki w mundurkach. jedyna zmiena to to, ze oni tą miażdżacą destrukcję przeprowadzają na koniec
    i jak na godzine się ziemniaka włoży do piekarnika plus owinie się go w srebrną folię, to wychodzi jeszcze bardziej chrupki

    a do środka najlepszy ser zółty
  • Osiak, 2009-12-27 10:28:21
    Osiak
    1
    Za ziemniakami gotowanymi nie przepadam więc każda alternatywa jest dobra. A jeżeli jeszcze jest prosta i smakowicie wygląda to należy się jej najwyższa ocena
  • MrGarf, 2009-12-29 12:30:24
    MrGarf
    Ciekawie wyglądają
    Komentarz
  • malinka118, 2009-12-29 13:47:18
    malinka118
    3
    Zamiast gotowania, można nakłuć widelcem i zawinąć w folię aluminiową i zapiec z 25 minut. Wyjąć z folii i reszta jak w przepisie. Są zdrowsze.
  • pysiamn, 2009-12-29 16:18:07
    pysiamn
    Robiłam są świetne...tylko ja zawsze nacinałam no i obowiązkowo dawałam troszkę czosnku zmaserowanego

    Pasuje do wielu dań mięsnych....
    Komentarz
  • pysiamn, 2009-12-29 16:18:41
    pysiamn
    3
    zapomniałam ocenić....jak wyżej
  • ijaa, 2010-01-04 16:45:37
    ijaa
    2
    Spróbowane dzisiaj! Dodałam jeszcze czosnek i paprykę słodką. Przepyszne
  • Wenila, 2010-01-05 22:27:05
    Wenila
    hmmm...zapowiada się ciekawie, spróbuje na pewno, ale coś mi tu w tym przepisie brakuje...czy ziemnieki gotuje sie w słonej wodzie?
    Komentarz
  • ewelline, 2010-01-08 01:18:43
    ewelline
    0
    dodałabym żółty serek lub mozzarelle
  • Mijalea, 2010-01-10 12:09:34
    Mijalea
    Bardzo prosty, jasny przepis dla wszystkich fanow ziemniakow. Czesto zapiekam ziemniaki w piekarniku, ale tluczkiem ich jeszcze nigdy nie potraktowalam Wyprobuje!
    Komentarz
  • kulbit, 2010-01-14 12:50:53
    kulbit
    1
    Świetny pomysł na jeszcze inne wydanie ziemniaków
    Dzieki - dodaje do ulubionych
  • Claire91, 2010-01-27 10:15:26
    Claire91
    6
    Robiłam je juz dwa razy i sa pyszne aczkolwiek lepiej smakuja jesli potnie sie je na cwiartki,te cwiartki wymoczy w oliwie i obtoczy w przyprawach,potem piekarnik na 250 ,sos czosnkowy i jest pycha
  • 135nudziara, 2010-02-01 16:43:41
    135nudziara
    3
    Robiłam 2 razy. Pierwszy raz nie zaliczam do udanych... mama miała kupę śniegu obserwując mnie jak próbuję zmiażdżyć te ziemniaki - chyba trochę za krótko gotowałam jednak .
    Drugi raz zdecydowanie lepszy. Natomiast nadal troszkę mało doprawione.
    Aleee! Będzie i trzeci raz! Myślę, że spróbuję sposobu Caire91 - jestem bardzo ciekawa i coś czuję, że to będzie to!

    Przepis bardzo fajny, ładne zdjęcia, wszystko czytelnie .
  • hania811, 2010-02-02 16:31:38
    hania811
    0
    Świetny PORTUGALSKI patent na ziemniaki.
    Fajnie że podałaś ten przepis.
    Zdjęcie wyjątkowo smakowite.

    Ja od siebie polecam nie oszczędzać kalorii i lać oliwą ile wlezie
  • Chain, 2010-02-03 14:38:34
    Chain
    1
    takie proste i pomysłowe, z pewnością wykorzystam ten przepis, ponieważ uwielbiam ziemniaki a w takiej wersji na pewno wyjdą znakomicie
  • beata375, 2010-02-04 17:28:02
    beata375
    2
    Świetny pomysł na ziemniaczki inaczej, na pewno wypróbuje. Nie przepadam za tradycyjnymi ziemniakami więc będą mi na pewno smakować.

    Duży plus ode mnie za pomysłowość.
  • Agaw'a, 2010-02-04 22:06:09
    Agaw'a
    0
    No i kolejny świetny pomysł na ziemniaka
    Na pewno wypróbuję.
  • anettka, 2010-02-09 12:33:32
    anettka
    1
    Pyszne właśnie zrobiłam
    Przepis baardzo prosty
    Zawsze robie piekasie, czyli ziemniaki po prostu w piekarniku przez godzine piekę, ale to jest chyba lepsze. Ziemniaki podgotowałam i zamiast lać olejem wymoczyłam je w oleju z przyprawami i dałam na 250 stopni
  • kalina121, 2010-02-09 13:51:05
    kalina121
    0
    Wypróbowałam ten przepis,ziemniaczki -pycha.
    Ja wcześniej piekłam w folii aluminiowej też były dobre,ale pomysł ze zgniataniem jest dobry.Proste,szybkie i smaczne.
  • Sensuel, 2010-02-09 22:48:58
    Sensuel
    I ja spróbuję przy najbliższej okazji
    Komentarz
  • skarbiatko, 2010-02-14 12:49:36
    skarbiatko
    1
    Fantastyczny przepis,prosty-czyli taki jak lubię.I ziemniaki bardzo lubię,a takie pieczone/gotowane w mundurkach smakują całkiem inaczej.
  • Martilla, 2010-02-14 21:36:46
    Martilla
    0
    Rewelacyjne z masłem ziołowo-czosnkowym
  • Soleilka, 2010-03-30 18:37:38
    Soleilka
    1
    Podpatrzyłam taki przepis w Domowym Kucharzu, tylko ja użyłam innej kombinacji ziół. Są mega boskie !
  • malwowa, 2010-04-17 22:29:49
    malwowa
    0
    tak jak już inni mówili: świetnie smakują z masłem lub sosem czosnkowym, ziołowym, z tzatzikami czy zapieczonym serem. Mniam!
    Ziemniory to super sprawa !!!
  • SleepingBeuty, 2010-05-04 11:20:08
    SleepingBeuty
    2
    Aż slinka cieknie . Chętnie bym zjadła takie z sosem czosnkowym, lub zwykłym masełkiem i solą
  • jaimojemarzenia, 2010-06-21 14:35:48
    jaimojemarzenia
    i normalnie je z tymi skórkami jecie?
    Komentarz
  • Meariel, 2010-06-21 15:13:29
    Meariel
    No pewnie. Wystarczy umyć i upewnić się, że nie ma na skórkach żadnego badziewia Podobno najwięcej witamin właśnie w skórce.
    Komentarz
  • kasiunia920, 2010-07-31 00:17:02
    kasiunia920
    1
    pycha ! ziemniak sie nudza a tu jakas urozmaicona potrawka mniam
  • Bianka2003, 2013-04-15 22:25:29
    Bianka2003
    0
    wreszcie przepis bez dodstku tak zwanych ulepszaczy. Zwyczajne zioła sól i pieprz, a potrawa wreszcie ma swój niepowtarzalny smak

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem