Fish&Chips czyli ryba z frytkami

autor: , kategoria: ryby, kuchnia angielska / irlandzka , dodano: 2009-12-04
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Fish&Chips czyli ryba z frytkami
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Fish&Chips czyli ryba z frytkami

Składniki:

Przygotowanie:

Polska interpretacja angielskiej klasyki kulinarnej. Jeśli masz ochotę na odrobinę Londynu w kuchni, zawiń rybę w gazetę :)

Rybę rozmrażamy, kroimy na niewielkie, 2-3 centymetrowe kawałki. Każdy kawałek posypujemy solą, pieprzem, oregano i skrapiamy sosem worcester. Następnie obtaczamy dokładnie w mące, potem w bułce tartej i ponownie w mące. Kładziemy na rozgrzanym na patelni oleju i smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na dość grube frytki. Smażymy w głębokim tłuszczu.

Ryba dobrze smakuje z majonezem i keczupem.

    Śr. ocena: 3.86 / recenzji: 11 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • zlosliwiec, 2009-12-06 10:03:17
    zlosliwiec
    3
    Kaloryczność przenośnej bomby atomowej i smak tłuszczu gwarantuje zapoznanie się z tłuszczowo głębokiem i tradycyjnie wyrafinowanym smakiem potraw czyniących z wyspiarzy GRUBYCH wyspiarzy.

    Przepis bez wątpienia można wykorzystać na organizowanej prywatce tematycznej pt. "Jak wyglądać jak Angielka" ;-)

    Osobiście zjadłbym tylko przy przystawionej lufie do skroni lub po 1 litrze whiskey. Na głowę.
  • Pablu, 2009-12-07 14:07:07
    Pablu
    2
    Muszę mieć chociaż jeden komentarz...

    Ryba wygląda cacy ale w kaloryczności dałaś chyba kropelkę za mało:P
  • katakumba, 2009-12-15 00:26:21
    katakumba
    3
    złośliwcze nawet nie wiesz jak moje serce krwawi jak piszesz że taka rybka to tylko pod bronią... dla mnie fish & chips to klasyk, jedzona z papierowej torebki to aż jak finezja...
    owszem, mieszkać nad chippy nie chciałabym ale rybę wg tego przepisu jadam.
    i nawe gruba nie jestem
  • malinka118, 2009-12-29 13:50:59
    malinka118
    2
    Zamiast smażyć ziemniaki na głębokim tłuszczu można zrobić z piekarnika z ziołami i oliwą, posmarowane białkiem, chrupiące i mniej kaloryczne. Dla mnie oryginalny przepis za tłusty.
  • 28nana, 2010-01-04 15:59:54
    28nana
    3
    A mnie się podoba poczucie humoru a w szczególności pomysł z gazetą ... :P dlatego oceniam tak a nie inaczej

    co prawda na razie zakończyłam akcję " pielęgnuj swój cellulit " na rzecz diety SB... ale jeśli kiedyś zachcę przytyć do niebotycznych rozmiarów - skorzystam z przepisu... popijając całość colą
  • kropka75, 2010-01-08 11:31:24
    kropka75
    1
    Dla mnie też za dużo tego dobrego.
    Albo ryba bez panierki z patelni grillowej, praktycznie bez tłuszczu, albo bardziej "chude" ziemniaki.

    Smak fajny, ale wątroba cierpi a schabiki rosną.
  • ewelline, 2010-01-09 02:09:17
    ewelline
    ale kalorii !!!
    Komentarz
  • katalinka17, 2010-01-22 23:33:52
    katalinka17
    1
    A mnie się podoba, cóż z tego, że to bomba kaloryczna, na pewno każdy z nas jadł takie cuś, fakt, niezdrowe, ale nikt tego jeść nie nakazuje
  • EwcIaKIcIA, 2010-03-05 19:55:55
    EwcIaKIcIA
    1
    Wygląda smakowicie, muszę spróbować, bo uwielbiam zarówno rybki jak i frytki...
  • m0nia1986, 2010-03-10 19:30:53
    m0nia1986
    2
    Skoro zamieszkuje tereny, na ktorych Fish & Chips jest tradycyjnym daniem, nie omieszkam skorzystac z okazji i dorzucic swoich kilka pensow [ oops! groszy - przeciez podstawa jest patriotyzm ]

    Odnosnie dania, hmm... Osobiscie uwielbiam frytki, rybe rowniez, ale nie w ten sposob przygotowana
    Ryba w panierce, smazona na glebokim oleju, pozniej niestety cala nim ocieka, ale na szczescie w Twoim przepisie nie ma wzmianki o frytkownicy

    Jesli chodzi o kalorycznosc dania, to faktycznie do najzdrowszych nie nalezy, jednak ja nigdy na kalorie uwagi nie zwracalam, wiec ten fakt mnie nie przeraza
  • muron, 2010-07-30 22:49:47
    muron
    w wersji oryginalnej: nie bułka tarta, a ciasto piwne, duuuzo lepsze, b chrupkie. No i Brytyjczycy polaliby wszystko octem;-)
    Komentarz
  • White Cafe, 2010-08-14 10:06:47
    White Cafe
    1
    robiłam samą rybę, przepyszna! Panierka chrupiąca. Tylko, że bardzo tłusta Ale raz na jakiś czas można sobie na to pozwolić
  • marissima, 2011-04-04 08:55:06
    marissima
    Wykorzytsam Twój sposób na rybke ale upiekę ją w piekarniku.
    Komentarz
  • rozanebostewko, 2013-04-09 16:33:44
    rozanebostewko
    Fish&Chips to taki tradycyjny fast food na wyspach że aż kicz. Lubie rybę w panierce i frytki też lubię, ale najczęściej w anglii spotykam się z zamiast chrupiącymi frytkani i rybą, to ociekającą z tłuszczu panierką i ciaptymi grubymi frytami które nawet nie chrupną..
    Komentarz
  • misianka, 2013-06-28 23:22:41
    misianka
    0
    a ja tam bardzo lubię i kalorie i cholesterol:P, a tłuszcz jest nośnikiem smaku i jest to fakt medyczno-biologiczny niestety, nie do zbicia
    i jak większość rzeczy, nie szkodzi od czasu do czasu
    jedyne, do czego bym się przyczepiła w samym przepisie, to oregano, nie bardzo toleruje niestety

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe