Żebroczka- danie kuchni wiślanskiej

autor: , kategoria: zapiekanki, kuchnia polska , dodano: 2010-08-11
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Żebroczka- danie kuchni wiślanskiej
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Żebroczka- danie kuchni wiślanskiej
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żebroczka- danie kuchni wiślanskiej
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żebroczka- danie kuchni wiślanskiej

Składniki:

Przygotowanie:

Ziemniaki zetrzeć na tarce lub w malakserze na bardzo drobnych oczkach. Ryż ugotować w 2 szklankach wody. Kiełbasę, boczek, szynkę pokroić w kostkę (mogą być większe kawałki) i przesmażyć razem z cebulą. Ziemniaki, ryż, przesmażone składniki mięsne (razem z tłuszczem, który powstał w wyniku smażenia), wymieszać, doprawić solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Dodać gorące mleko, ponownie wymieszać.

Wylać na brytfankę lub głębszą blaszkę do pieczenia i piec w średnio nagrzanym piekarniku (200 st. C) 70 - 90 min. Po upieczeniu brzegi żebroczki przylegające do ścian naczynia powinny być spieczone na ciemno brązowy kolor, a środek powinien być żółto-zielonkawy.

Żebroczkę podawano z ziołową herbatą, która miała pomóc w trawieniu.

Smacznego!

    Śr. ocena: 3.50 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • studentkaAM, 2013-07-14 09:15:56
    studentkaAM
    0
    Potrawa bez szału. Mało wyrazista pomimo solidnego doprawienia. Niestety nie mogę jej wciągnąc na listę ulubionych
  • SANDRAD, 2015-07-23 19:52:06
    SANDRAD
    0
    Pyszne! Polecam!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem