Słodko-pikantna marynata do mięsa - bejca

autor: , kategoria: marynaty , dodano: 2010-08-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Słodko-pikantna marynata do mięsa - bejca
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Słodko-pikantna marynata do mięsa - bejca

Składniki:

Przygotowanie:

To idealna marynata do mięsa na grilla czy do piekarnika. Fantastycznie pasuje do skrzydełek czy udek z kurczaka ale tez karkówka jest w takim wydaniu wyśmienita.

Do miski wkładamy dżem, on będzie podstawą całej marynaty. Można go podgrzać w mikrofali, będzie rzadszy, łatwiej wymiesza się ze składnikami. Następnie dodajemy po kolei składniki i mieszamy.
Powstałą marynatą polewamy mięso, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Później wg uznania albo pieczemy w piekarniku albo na grillu.

Idealnym zastępnikiem dżemu jest sos słodko-kwaśny w słoiku. Przyprawy dodajemy w niezmienionych proporcjach, jedynie ograniczamy ilość soli.

Smacznego :)

Na zdjęciu kurczak w marynacie słodko-pikantnej z grilla.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • vild, 2010-08-13 10:39:46
    vild
    wyglada pysznie i chetnie wyprobuje...
    ale nie napisalas ile ma byc dzemu?
    Komentarz
  • Apsik, 2010-08-13 11:47:27
    Apsik
    Przepraszam, w opcjach wyboru nie było miarki "słoik"
    Jeden słoik dżemu.
    Komentarz
  • vild, 2010-08-13 15:35:47
    vild
    dzieki,
    sporo...wiec pewnie przepis jest na duza porcje miesa, ale ja sobie zmniejsze proporcje i bedzie git
    Komentarz
  • Apsik, 2010-08-13 15:43:24
    Apsik
    Taka ilość starcza mi na średnio 10 - 12 kawałków kurczaka (takich udek jak na zdjęciu) albo ok 20 skrzydełek. Karkówki nie liczyłam ale wychodzi cała micha, po brzegi (miska o średnicy 30cm). Wkładam mięso, zalewam marynatą i mieszam rękoma, aby każdy kawałek był pokryty bejcą.
    Najlepiej odstawić na noc do lodówki i następnego dnia do pieca albo na grilla.
    Komentarz
  • vild, 2010-08-18 19:56:50
    vild
    2
    od razu moglam dac ocene, wiedzialam, ze sie nie zawiode!!
    troche pomieszalam w skladnikach, bo nie mialam (jak sie pozniej okazalo-mialam!) ale nie wpadlam na miod, nie mialam tez octu...sypnelam deko cukru i uzylam octu winnego :P
    nie wiem czy to dobrze czy zle, ale bardzo smakowalo.
    bede dalej eksperymentowac z twoim przepisem.
    glownie jednak chyba chodzi o ten dzem morelowy..nie wiem?
    w kazdym razie dzieki i polecam innym
  • Apsik, 2010-08-19 09:29:46
    Apsik
    Oczywiście, że możesz dodawać różne rzeczy, które zastąpią jakiś składnik marynaty albo eliminować niektóre na rzecz nowych Kuchnia to przecież miejsce na takie eksperymenty
    Dziękuję Ci za ocenę i cieszę się, że smakowało

    Komentarz
  • Sensuel, 2010-08-25 22:12:54
    Sensuel
    0
    Miałam okazję wypróbować i wyszła na prawdę super .Zamiast morelowego dżemu (bo nie dostałam w sklepie) dałam brzoskwiniowy.Mnie i mężowi smakowało.Daję 5*
  • Apsik, 2012-07-13 15:15:56
    Apsik
    Dzięki Sensuel
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe