Staroświeckie rogaliki z marmoladą

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe, kuchnia polska , dodano: 2010-08-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Staroświeckie rogaliki z marmoladą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Staroświeckie rogaliki z marmoladą

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis pochodzi z książki "Pieczenie ciast i ciasteczek" Ireny Głowackiej z 1972 roku.

Przygotować rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia na 5 min.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać cukier wanilinowy i sól.

Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn, utarte żółtka letnie mleko.
Wyrabiać ciasto tak długo, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki.
Dodać letni tłuszcz i dalej wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od naczynia i rąk.

Nakryte ciasto pozostawić do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasto wyjąć na stolnice, lekko rozwałkować na grubość 1 cm, nadając mu kształt koła.

Pokrajać promieniście na równe trójkąty.

Nakładać nadzienie na środek podstawy każdego trójkąta, zwijać od podstawy ku wierzchołkowi.

Rogaliki zostawić na 15 min do powtórnego wyrośnięcia, można przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika., piec aż się zrumienią.



UWAGI ode mnie :)
- ciasto wyrabiałam w maszynie, nie chciało mi się bawić z zagniataniem.
- po wyjęciu z maszyny ciasto było jeszcze zbyt rzadkie i lepkie, ale podsypałam mąką i było ok.
- nie robiłam rogali od razu z całego ciasta, tylko z porcji po 1/4 , bo chciałam mniejsze a i tak wyszły spore. Nie wiem jak duże by były gdyby zrobić z całości.
- zwinięte rogale rosną, ale niezbyt mocno, wystarcza przerwy ok 3-4 cm.

    Śr. ocena: 2.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • aleksaa, 2010-08-13 11:11:48
    aleksaa
    0
    ponieważ rogaliki robię sama od 10 roku życia, moje uwagi:

    1. w składnikach brak jajek
    2. tytuł "staroświeckie" a rogale robisz w robocie... nigdy nie spotkałam się z wcześniejszym ubijaniem żóltek w robocie, poza tym, co z bialkami?
    3. wiadomo że z całego ciasta wyjdą spore rogale... i zazwyczaj tylko 8szt, dlatego wyrośnięte ciasto kroi się na 4 lub osiem części i dopiero wtedy wałkuje i wykraja trójkąty
    4. zrobić rozczyn - jak? z czego? nie każdy wie jak, szczególnie że 2 linijki dalej letnie mleko i oddzielnie rozczyn dodajesz do miski, myślałam że z tego mleka ma być rozczyn (?)
    5. nie ma podanej temp pieczenia

    przepis wg mnie nieczytelnie napisany, pozostawia wiele wątpliwości dla tych którzy po raz pierwszy mają robić rogaliki
    na zdjęciu wyglądają na wysuszone, jakby nie posmarowane przed pieczeniem
  • elianka, 2010-08-13 11:50:20
    elianka
    O jajkach faktycznie zapomniałam przy dodawaniu składników.

    Po drugie przepis jest dokładnie przepisany z książki tak jak był, nie jestem jego autorką, co wyraźnie zaznaczyłam. Stąd też "staroświeckie"- przepis jak i książka ma 40 lat.

    Po trzecie nie w robocie, tylko w maszynie do chleba - wszystko si.e wrzuca jak "leci" a maszyna sama miesza, wyrabia i wyrasta.

    Nie ubijałam jajek, nie roztapiałam masła, wszystko wrzuciłam do maszyny do chleba, włączyłam program "zagniatanie " i wyłączyłam jak zapiszczało.

    Temperatury pieczenia w przepisie z książki nie było niestety. Ja w swoim piekarniku mam tylko numerki, nie wiem jakie są do nich przypisane temperatury.


    Komentarz
  • Parvati, 2010-08-13 13:35:26
    Parvati
    Dziękuję za wrzucenie mi tego przepisiku i sorki, że od razu Cię atakują przez moją prośbę o wrzucenie przepisu :P
    To ile tych jajków?
    Dodaje w ulubione, na pewno upiekę
    Komentarz
  • elianka, 2010-08-13 14:09:49
    elianka
    Dwa jajka, już zgłosiłam przepis do moderacji
    Komentarz
  • ewelline, 2010-08-14 01:47:26
    ewelline
    elianko staroświecka to może być sukienka ale raczej nie rogaliki
    Komentarz
  • Parvati, 2010-08-14 04:58:19
    Parvati
    Z tego co wyczytałam to jest nazwa własna Pani Ireny Głowackiej, myślę, że Elianka spisując przepis tej Pani, słusznie zrobiła, że nie zmieniła nazwy własnej, bo...nazw własnych się nie zmienia
    Komentarz
  • bozka53, 2012-01-19 14:43:02
    bozka53
    jak wy czytacie przeciez w przepisie wyraznie napisała,że żółtka ucieramy z cukrem a białka są do posmarowania rogalików.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem