Rogaliki krucho-drożdżowe

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2010-08-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rogaliki krucho-drożdżowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rogaliki krucho-drożdżowe

Składniki:

Przygotowanie:

Proponowane rogaliki są o smaku ciasta drożdżowego ale ciasto jest kruche. Robi się je błyskawicznie, bardzo prosto i nie wymaga specjalnych składników. Podane w przepisie zwykle ma się w domu.
Można dodać jajko, łyżkę cukru i zapach waniliowy, ale nie jest to konieczne, ciasto jest naprawdę przepyszne.

Do śmietany dodajemy drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, śmietanę i zagniatamy ciasto (aż będzie gładkie i jednolite). Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto, dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na placek. Każdy dzielimy na 8 równych części. Kładziemy marmoladę (lub inne nadzienie) i zawijamy rogaliki.
Smarujemy białkiem i mokrą stroną maczamy w cukrze ( w cieście go nie ma, więc ta czynność jest obowiązkowa).
Wkładamy od razu do nagrzanego piekarnika (temp 180 stopni) i pieczemy ok 15-18 min (do zarumienienia).

Smacznego

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • ewelline, 2010-08-13 17:10:12
    ewelline
    ile wychodzi rogalików? jestem ciekawa bo z moich przepisów zawsze wychodzi mi malutko
    Komentarz
  • elianka, 2010-08-13 17:13:08
    elianka
    wyglądają smakowicie, muszę wypróbować
    Komentarz
  • Apsik, 2010-08-13 19:38:53
    Apsik
    Hmmm.... nie liczyłam nigdy na sztuki ale z takiej ilości piekę zwykle ok 4 blach (standardowej, piekarnikowej wielkości)
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe