Pierogi ziemniaczane z pieczarkami

autor: , kategoria: pierogi , dodano: 2010-08-13
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Pierogi ziemniaczane z pieczarkami
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Pierogi ziemniaczane z pieczarkami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierogi ziemniaczane z pieczarkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierogi ziemniaczane z pieczarkami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierogi ziemniaczane z pieczarkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierogi ziemniaczane z pieczarkami
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pierogi ziemniaczane z pieczarkami
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pierogi ziemniaczane z pieczarkami

Składniki:

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 80 minut + pieczenie: 20 minut

Z przepisu wychodzi 20-25 pierogów, każdy ma ok 45 kcal

1. Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź, odparuj i dokładnie zagnieć lub przepuść przez praskę, wystudź. Pieczarki i cebule obierz i posiekaj. Ugotowane na twardo jaka pokrój jak do sałatki jarzynowej. Cebule i pieczarki podsmaż na łyżce oleju, odlej nadmiar płynu i połącz z posiekanymi jajkami z dodatkiem posiekanego tymianku, pietruszki lub suszonym oregano. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Zagęścić farsz dodając łyżkę roznieconych ziemniaków i można również dodać łyżkę bułki tartej.

2. Z ziemniaków i surowych jajek, maki i szczypty soli zagnieść klejące się elastyczne ciasto. Mąkę wsypuj stopniowo, być może zużyjesz jej nieco więcej lub mniej. Stolnice obficie posyp mąką, ciasto ziemniaczane rozwałkuj na grubość ok 4-5 mm.

3. ciasto pokrój na kwadraty o boku 6-7 cm. Na każdym nałóż łyżeczką porcje farszu. Nie za wiele, gdyż trudno będzie zlepić brzegi pierogów.

4. Zlec pierogi, brzegi dociśnij widelcem. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj stopionym masłem (ja posmarowałam oliwa z oliwek, ponieważ nie miałam już masła) i piecz pierogi w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20 minut.



Uwaga: Farsz z pieczarkami dobrze wystudź przed napełnieniem pierogów i odciśnij z nadmiaru płynu lub dokładnie odparuj przy smażeniu.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Agniszon, 2014-03-06 22:51:30
    Agniszon
    0
    Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pierogów, za którymi średnio przepadam. Przepis wypróbowałam i uważam, że te pieczone pierogi smakują świetnie. Do tego stosunkowo tanie składniki na sycące danie. Polecam
  • MascarpOOne, 2014-03-10 12:53:38
    MascarpOOne
    0
    Mnie również zachwyciły zwłaszcza składniki bo praktycznie każdy ma je u siebie w domu może nie szybki posiłek do przyżądzenia, aczkolwiek tani i zawsze coś innego

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem