Suflet czekoladowy

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2010-08-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Suflet czekoladowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Suflet czekoladowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Suflet czekoladowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Suflet czekoladowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Suflet czekoladowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Suflet czekoladowy

Składniki:

Przygotowanie:

Najprostszy sposob na szybki, bezstresowy suflet - zawsze wyjdzie ;)

Oddziel bialka od zoltek, bialka wloz do wysokiego naczynia.
Czekolade polam na kawalki, wloz do zaroodpornej misy (szklana, metalowa). W garnku zagotuj wode (ok. 2-3 cm wody), poloz na nim mise z czekolada, lekko mieszaj, po ok. minucie czekolada powinna byc juz plynna. Zostaw mise na garnku.
Ubij piane z bialek z dodatkiem soli i 3 lyzek cukru - miksuj przez chwile same bialka z sola, a potem dodawaj po jednej lyzce cukru az piana bedzie sztywna.
Zdejmij czekolade z garnka.
Zaroodporne foremki wysmaruj dokladnie maslem az po brzegi i obsyp cukrem.
Do czekolady dodaj zoltka i energicznie wymieszaj na jednolita mase.
Dodaj 1/3 piany z bialek i znow wymieszaj - bez cackania, chodzi o to zeby masa stala sie rzadsza wtedy latwiej wymieszasz reszte. Dodaj pozostale bialka i delikatnie wymieszaj calosc na jednolita, puchata mase.
Przeloz mase do foremek do wysokosci 3\4 - i tu najtrudniejsza czesc - postaraj sie nie opaciac masa brzegow foremek, jesli to zrobisz suflet w tym miejscu przywrze i urosnie krzywo. Jesli jednak zabrudzisz masa brzegi, zetrzyj ja delikatnie ale pamietaj, by znow to miejsce posmarowac maslem i posypac cukrem.
Foremki uloz na blasze i wstaw do nagrzanego piekarnika (200*C), piecz ok. kwadransa (zalezy od maszyny) - suflety maja urosnac conajmniej o 1/3. Nie trzymaj ich jednak zbyt dlugo chcac aby urosly jak najbardziej, bo przypalisz je z wierzchu, najlepiej gdy suflety urosna ale ich wierzch nadal bedzie jednolity, nie spekany i poczernialy na brzegach, wtedy i srodek bedzie wysmienity - puchata pianka na calej jego objetosci :)
Podawaj natychmiast, posypane cukrem pudrem.

Gotowe. Smacznego:)


P.S.
Koniecznie uzyj czekolady deserowej\gorzkiej, wtedy suflet bedzie wytrawny, mocno czekoladowy, gdy uzyjesz mlecznej czekolady bedzie bardzo slodki.
Na zdjeciach widac, ze suflet ma w srodku postac pianki i nie przywarl w zadnym miejscu do foremki (mozna go nawet wyjac i jesc na talerzyku polany owocowym, np. malinowym sosem). Moje suflety nie urosly ponad foremki, bo napelniam je tylko w polowie ;)
Z tej porcji wychodza 4 suflety.

    Śr. ocena: 2.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • gabka9, 2011-03-18 18:11:48
    gabka9


    ostatnio jadłam coś takiego we włoskiej restauracji, z tym że środek był płynny. Hmmm...powiem szczerze, że dawno nie jadłam czegoś tak pysznego, miałam swego rodzaju orgazm w kubkach smakowych

    Wypróbuję, ale najpierw trzeba kupić foremki.
    Komentarz
  • vril, 2011-03-18 21:44:29
    vril
    Jesli zalezy ci na plynnym sercu piecz suflety krocej, ok. 10 minut Ja lubie gdy maja postac pianki
    Komentarz
  • Mija62, 2014-01-05 19:09:42
    Mija62
    0
    Ja do sufletow dodaje odrobine maki, ok 50g na 6sztuk kokolikow. Pieke dokladnie 15min w 180stopniach . Wychodza idealnie, delokatnie spieczone z wierzchy i plynnym , czekoladowym srodkiem.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe