Shepherd's pie

autor: , kategoria: zapiekanki , dodano: 2010-08-14
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Shepherd's pie
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Shepherd's pie

Składniki:

Przygotowanie:

Mięso podsmażamy razem z posiekaną cebulką, starając się je jak najbardziej rozdrobnić.
Odlewmy większość tłuszczu, który wytopił się z mięsa.
Pieczarki kroimy w plastry i obsmażamy na brązowo, dorzucamy do mięsa.

Ugotowane ziemniaki na gorąco tłuczemy na puree, dodajemy masło i doprawiamy.
Jeżeli będą za suche dodajemy trochę mleka/śmietany.

Na koniec wszystko razem składamy - podsmażone mięso na spód naczynia/brytfanki, potem puree a na wierzch starty ser.

Wkładamy do średnio rozgrzanego piekarnika i pieczemy aż ser na wierzchu zacznie się rumienić.

Zdjęcia poglądowe.

    Śr. ocena: 4.90 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Sensuel, 2010-08-14 23:48:46
    Sensuel
    A co to są te "zdjęcia poglądowe" ???
    Komentarz
  • ewelline, 2010-08-15 06:27:48
    ewelline
    Ja również zadam to pytanie co Sensuel co to są "zdjęcia poglądowe" ?
    Komentarz
  • Aguu, 2010-08-28 12:13:21
    Aguu
    To znaczy, że nie moje niestety - zaczerpnięte od Wujka Google

    Z czasem powymieniam na swoje.
    Komentarz
  • zuzzi, 2010-09-27 14:58:20
    zuzzi
    3
    Zapiekanka wyszła bardzo dobra. Niestety dałam za dużo ziemniaków a za mało mięsa, ale i tak było super, więc sobie wyobrażam, jak musi smakować przy prawidłowych proporcjach. Myślę, że będę ją robić częściej
  • Aguu, 2010-09-27 19:15:46
    Aguu
    Zuzzi bardzo się cieszę
    Komentarz
  • helootka, 2010-09-27 21:47:02
    helootka
    A ile stopni i czasu dokładnie?
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-10-15 16:28:25
    Sensuel
    Zrobię,zrobię i dam znać jak smakowało.Już od dłuższego czasu czaję się aby to zrobić,ale jakoś inne rzeczy ze smacznego trafiały na nasz stół.
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-10-20 16:09:54
    Sensuel
    0
    Ku mojemu zaskoczeniu jedzonko bardzo dobre.Szczerze pisząc to miałam spore wątpliwości co do tego dania,ale mimo wszystko w końcu zrobiłam.Może i danie nie wygląda za ładnie,ale za to dobrze smakuje.
    Jestem zwolenniczką wszelkich przypraw,ale ta zapiekanka naprawdę nie wymaga nic więcej,przynajmniej wg.mnie.
    Ja w piekarniku trzymałam ok 20 min w 190C termoobieg.
  • Aguu, 2010-10-21 18:52:00
    Aguu
    Helootka u nas ok. 25 minut w 180C.

    Sensuel cieszę się, że smakowało.
    Rzeczywiście danie estetycznym hitem nie jest, ale smakowym i owszem
    Komentarz
  • niebieska pantera, 2010-11-22 18:38:07
    niebieska pantera
    -1
    Zapiekanka wygląda ładniej (wg mnie jest też smaczniejsza) jak doda się do mięsa pokrojoną w kostkę czerwoną i żółtą paprykę,.Na spód daję ziemniaki, potem mięso i znów ziemniaki. Wyglądem do złudzenia przypomina lazzagne.I nie robi się taka paćka jak na zdjęciu
  • ikonka86, 2011-07-07 17:27:37
    ikonka86
    1
    rewelacja!! bardzo smakowała i szybko zniknęła
  • Aguu, 2011-07-27 15:19:50
    Aguu
    Ikonko cieszę się - u nas też szybko znika
    Komentarz
  • izulinkka, 2012-02-21 23:25:48
    izulinkka
    Super, nie wyglada ale jest genialne
    Komentarz
  • muron, 2012-03-14 10:28:42
    muron
    papryke ozna dać, ale wtedy to nie Shepherd's pie;-) w oryginalnej jest marchewka a nie ma sera
    Komentarz
  • just_me, 2013-04-17 15:20:37
    just_me
    0
    bardzo dobre super połączenie z serem podpieczonym na wierzchu mniami

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem