Shepherd's pie
autor: Aguu,
kategoria: zapiekanki , dodano:
2010-08-14
Składniki:
- mięso mielone [1 kg] (dół)
- cebula [1 szt.] (dół)
- pieczarki [3 szt.] (duże, dół)
- sól (i pieprz, dół)
- ziemniaki [1 kg] (góra)
- masło [2 łyżki] (góra)
- sól (i pieprz, góra)
- ser żółty (kostka, góra)
Przygotowanie:
Mięso podsmażamy razem z posiekaną cebulką, starając się je jak najbardziej rozdrobnić.
Odlewmy większość tłuszczu, który wytopił się z mięsa.
Pieczarki kroimy w plastry i obsmażamy na brązowo, dorzucamy do mięsa.
Ugotowane ziemniaki na gorąco tłuczemy na puree, dodajemy masło i doprawiamy.
Jeżeli będą za suche dodajemy trochę mleka/śmietany.
Na koniec wszystko razem składamy - podsmażone mięso na spód naczynia/brytfanki, potem puree a na wierzch starty ser.
Wkładamy do średnio rozgrzanego piekarnika i pieczemy aż ser na wierzchu zacznie się rumienić.
Zdjęcia poglądowe.
Polecany film:
Obieranie pomidora - Joanna Bielak
Komentarze
Z czasem powymieniam na swoje.
Jestem zwolenniczką wszelkich przypraw,ale ta zapiekanka naprawdę nie wymaga nic więcej,przynajmniej wg.mnie.
Ja w piekarniku trzymałam ok 20 min w 190C termoobieg.
Sensuel cieszę się, że smakowało.
Rzeczywiście danie estetycznym hitem nie jest, ale smakowym i owszem