Paella z owocami morza i mięsem

autor: , kategoria: owoce morza, kuchnia śródziemnomorska , dodano: 2010-08-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Paella z owocami morza i mięsem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Paella z owocami morza i mięsem
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Paella z owocami morza i mięsem
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Paella z owocami morza i mięsem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Paella z owocami morza i mięsem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Paella z owocami morza i mięsem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Paella z owocami morza i mięsem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Paella z owocami morza i mięsem

Składniki:

Przygotowanie:

Podobno oryginalna paella powinna być połączeniem owoców morza (kalmarów konkretnie) z mięsem drobiowym, wołowym lub wieprzowym. Paellę powinno się przygotowywać w jednym garnku, najlepiej w kociołku nad ogniskiem - wtedy zyskuje niepowtarzalny smak lub w specjalnej, wysokiej patelni :) Z wiadomych przyczyn moją paellę przygotowałam na kuchence ;) Przyznam się, że od Hani881 zgapiłam obecność wina w potrawie - bardzo fajnie to smakuje, od teraz zawsze będę dodawać.
Przygotowanie tej potrawy jest niezwykle proste a smak... mniam!
No i jestem pewna wszystkich składników bo paella z woreczka może być różna ;)

Podstawowe zasady:
1. Wszystko gotujemy w jednym garnku.
2 Zaczynamy smażenie od najtwardszych składników a na końcu dodajemy te, które szybko się podsmażą i zmiękną.
3. Wszystkie składniki mieszamy powoli, z pietyzmem i namaszczeniem żeby zachowały swoją formę ;)
4. Uwaga na ryż - bardzo łatwo go przypalić!

Przygotowanie.
W dość wysokim garnku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojone w kostkę mięso i podsmażamy. Następnie po kolei szatkujemy i dodajemy wg. kolejności: cebulę, paprykę czerwoną i żółtą, fasolkę szparagową (polecam fasolkę szparagową w słoiku z Aldi - wystarczy 1/3 słoika chyba, że ktoś bardzo lubi to można dodać więcej), pomidora, owoce morza (ja kupuję mieszankę owoców morza z Tesco, 250 g, którą trzeba najpierw rozmrozić!), czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu aż nieco zmiękną. W tym czasie można przygotować bulion. Ja robię z kostki...
Teraz czas dodać ryż (najlepiej krótkoziarnisty), który dokładnie mieszamy ze składnikami i na wolnym ogniu smażymy 3-5 minut cały czas wolno mieszając. Uwaga, ryż bardzo łatwo przypalić! Po tym czasie dodaję wino a następnie bulion. Można dodać także trochę wody w takiej ilości aby wystawała 0,5 cm nad warzywa z mięsem.
Zmniejszamy ogień i pozwalamy ryżowi wpić płyny, od czas do czasu mieszamy :) Gdy ryż napęcznieje i zmięknie przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

PS. Można dodać także inne warzywa jakie kto lubi. Smacznego!

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Susanna, 2010-08-16 07:15:40
    Susanna
    Ah zapomniałam o kurkumie. Mi się skończyła więc nie dodawałam ale powinno się ją dodać gdy ryż zostanie zalany bulionem Dla ładnego, żółtego koloru.
    Komentarz
  • marronelle, 2010-08-16 14:42:53
    marronelle
    3
    Faktycznie, oryginalna paella to połączenie owoców morza + mięso - ja uwielbiam z drobiem. Przepis prosty i smaczny
  • iwka2002, 2010-08-26 14:16:08
    iwka2002
    -1
    zrobiłam wczoraj, smaczne .Ja laik kuchenny, kulinarne zero podołałam Czytelny opis, dostępne składniki. Polecam.
  • Sensuel, 2010-08-30 13:34:06
    Sensuel
    Jutro zabieram się za paelle z wołowiną,bo z kurczakiem już robiłam kiedyś..Mam nadzieję,że z innym ięsem niż drobiowe będzie równie dobre.Dam znać i ocenię jak zrobię
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-08-31 21:47:08
    Sensuel
    3
    No i zrrobiłam.Susana...zawio dłam się okropnie .Kupiłam specjalnie wołowinę,aby wypróbować Twój przepis i nie smakowało mi .
    Przepis klarowny i fajnie napisany.Zdjęcie zachęcające,ale moim skromnym zdaniem drobiowe mięso tylko nadaje się do tego typu dania.
    Nie wiem jak z wieprzowiną,ale mi z wołowiną nie podeszło.
    Daję 3,5* tylko.Wypróbuję inne Twoje przepisy i mam nadzieje,że mi zasmakuje
  • Susanna, 2010-09-27 13:40:16
    Susanna
    Sensuel przykro mi ze paella z wołowiną nie przypadła Ci do gustu Dziwne bo ja choć uwielbiam kurczaka to wołowinę w Paelli wprost ubóstwiam. Kurczak rozpada się na mniejsze kawałki a wołowinka nie Z drugiej strony wołowe ma zupełnie inny smak i nie każdemu musi podchodzić. Niemniej ciesze się, że wypróbowałaś i liczę że inne moje przepisu trafią w Twoje kubki smakowe
    Komentarz
  • paprak, 2011-03-13 02:44:18
    paprak
    0
    Odejmuje pol gwiazdki za ta kostke bulionowa a poza tym danie smaczne i zdrowe. Ja zrobilam wersje zgodna z dieta south beach - olej slonecznikowy zastapilam canola, ryz zastosowalam brazowy basmati. Nie dalam fasolki szapragowej za to duza biala cebule i 6 zabkow czosnku. W przyszlosci dodam wiecej bialego wytrawnego wina bo sprawia, ze potrawa nabiera bardziej wyrafinowanego smaku.Bez wina troche taka plebejska paciaja, smaczna ale wciaz niezbyt wykwintna

    Laduje w ulubionych z drobnymi przerobkami
  • paprak, 2011-03-13 02:46:42
    paprak
    Zapomnialam dodac, ze najlepiej znalezc jakiegos zaufanego dostawce swiezych owocow morza, co tez zamierzam uczynic. Mrozonki troche ryba czuc i trzeba je dobrze skropic cytryna zeby pozbyc sie zapachu.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe