Sos serowy

autor: , kategoria: sosy , dodano: 2010-08-15
  • Sos serowy

Składniki:

  • masło [30 g]
  • mąka pszenna [30 g]
  • bulion [400 ml] (z warzyw lub z drobiu)
  • ser żółty [150 g] (ostry, tarty)
  • gałka muszkatołowa [1 szczypta]
  • pieprz (do smaku)
  • sól (do smaku)

Przygotowanie:

Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, dolać bulion i cały czas mieszać, zagotować. Gdy sos zgęstnieje dodać starty ser, mieszać gotując, aż ser się rozpuści. Gotować około 10 minut. Po zdjęciu z ognia doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sos grzybowy

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką