Zupa - krem cukiniowa

autor: , kategoria: zupy kremy, bezglutenowe, dla diabetyków , dodano: 2010-08-16
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa - krem cukiniowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa - krem cukiniowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa - krem cukiniowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa - krem cukiniowa

Składniki:

  • cukinia [1 kg]
  • woda [2 l]
  • marchew [250 g]
  • ziemniaki [3 szt.] (wybrałam duże)
  • czosnek [0.5 główki]
  • cebula [2 główki] (małe)
  • pietruszka [1 pęczek]
  • kostka rosołowa [4 kostki] (warzywna)
  • zioła prowansalskie [0.5 op.]
  • przyprawa w płynie do zup [3 łyżki]
  • pieprz [2 łyżki]
  • papryka (przyprawa) [2 łyżeczki]
  • szczypior [1 pęczek]

Przygotowanie:

Cukinię, nie obierając, pokroiłam w kostkę. Cebulę tylko na ćwiartki, czosnek obrałam z łupinek i wrzuciłam ząbki bez krojenia. Ziemniaki - tak jak cebula - pokrojone zostały w kostkę.

Wlałam wodę do garnka, wrzuciłam warzywa i po 15 minutach gotowania - kostki rosołowe oraz zioła prowansalskie, które bardzo lubię. Następnie pozostałe pieprz i maggi.
Gdy warzywa zrobiły się miękkie, rozmiksowałam je w garnku mikserem na krem (proszę uważać na ustawioną prędkość albo wybrać wysoki garnek bo pryska).

Po przegotowaniu zostawiłam zupę - krem, dzisiaj już tylko pokroiłam pęczek pietruszki i szczypiorku, wrzuciłam do zupy i zagotowałam, dodając papryki ostrej w proszku.

Chrzest bojowy będzie jak wróci TŻ, mi wydaje się smaczna. - podam z grzankami.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa ziemniaczana

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe