Ogórki Kartuskie

autor: , kategoria: wytrawne przetwory , dodano: 2010-08-16
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ogórki Kartuskie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ogórki Kartuskie
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ogórki Kartuskie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ogórki Kartuskie

Składniki:

  • ogórek gruntowy [4 kg]
  • papryka czerwona [6 szt.]
  • cebula [7 szt.] (średnia )
  • cukier [3 szklanki] (na zalewę )
  • sól [5 łyżek] (na zalewę )
  • ocet [0.6 l] (10% na zalewę )
  • woda [3.6 l] (na zalewę )
  • gorczyca [1 łyżeczka] (na słoik )
  • pieprz czarny [1 szczypta] (na słoik )
  • ziele angielskie [2 szt.] (na słoik (2-3 ziarna))
  • koperek [1 pęczek] (kwitnący )

Przygotowanie:

Ogórki umyć, oczyścić. Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w paski. Cebulkę pokroić w krążki.

Do wcześniej przygotowanych litrowych słoików wsypać przyprawy. Płaską łyżeczkę gorczycy, 2-3 ziarenka ziela, szczypta pieprzu, kawałek kopru.
Następnie dodać po 2-3 krążki cebuli. W tak przygotowane słoiki ciasno ułożyć ogórki i 3 paseczki czerwonej papryki.

Zalewa: cukier, sól, ocet, wodę zagotować.

Ogórki zalać zalewą zakręcić i pozostawić na min. 6 godzin.

Słoiki ustawić w garnku i wolno doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 3 min.Słoiki wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: fasolka szparagowa na zimę

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką