Ciasto cytrynowe bardzo łatwe

autor: , kategoria: ciasta ucierane, kuchnia polska , dodano: 2010-08-17
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto cytrynowe bardzo łatwe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto cytrynowe bardzo łatwe

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto cytrynowe zawsze się udaje, jest przyjemnie kwaskowe no i wychodzi nawet takim laikom jak ja :D
Dobrze jest je piec w dość małej a wysokiej blaszce. Wtedy pięknie wyrośnie tz. będzie ładnie wyglądało. Niestety nie dorobiłam się jeszcze takiej blachy wiec moje wygląda plackowato...

Przygotowanie:
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 całym jajku. Do utartej masy dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz skórkę startą z 3 cytryn. Ponownie dokładnie ucieramy tym razem z olejem.
Gdy masa będzie gładka przekładamy ją do wysmarowanej olejem (lub wyłożonej papierem do pieczenia - polecam!) blaszki i pieczemy 35-40 minut (w zależności od piekarnika) w temp.180 C.

Z połowy cytryny i cukru pudru przygotowujemy lukier i smarujemy ciasto niedługo po wyjęciu z pieca. Polecam posypać tężejący lukier wiórkami kokosowymi, ciacho będzie się ładniej prezentowało :)

    Śr. ocena: 4.56 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Sensuel, 2010-08-17 22:02:04
    Sensuel
    Podaj jakieś wymiary blachy,bo ja mam ich kilka i nie wiem która jest najlepsza.
    Spróbuję zrobić,bo lubię cytrynowe ciacha.
    Komentarz
  • Susanna, 2010-08-18 20:20:05
    Susanna
    Sensuel to ciasto piekłam w blaszce 24x29 cm więc jak masz mniejszą i wyższa blachę to dawaj do niej - ładnie wyrośnie
    Komentarz
  • Apsik, 2010-08-19 09:48:03
    Apsik
    2
    Robię dokładnie wg takiego przepisu, świetne ciasto na niedzielne popołudnie, do kawy. Aromatyczne, łatwe do przyrządzenia, bardzo smaczne. Polecam, zwłaszcza jeśli nie ma się czasu na coś bardziej skomplikowanego
  • Susanna, 2010-08-19 11:42:21
    Susanna
    Apsik a jak zostanie to mężowi do pracy można zapakować kawałek na osłodzenie dniówki I sama też do pracy biorę do porannej kawki
    Komentarz
  • Leseratte, 2010-08-19 12:07:27
    Leseratte
    1
    Bardzo zaciekawił mnie ten przepis.Czy mogę zamiast oleju słonecznikoweo dodać zwykły?
  • Susanna, 2010-08-19 13:45:58
    Susanna
    Leseratte myślę że tak. Chodzi o to żeby ciacho nie było tak bardzo suche
    Komentarz
  • Patucha, 2010-08-24 16:23:15
    Patucha
    1
    PYSZNOŚCI - przeczytałam, zrobiłam, skosztowałam i się zachwyciłam, ZASŁUŻONE 5 gwaizdek
  • vesenka, 2010-08-26 06:04:12
    vesenka
    0
    Zrobiłam. Na plus to,że ciasto naprawdę ślicznie pachnie, jest smaczne i proste w wykonaniu.Ale mam też dwa małe ale Jak dla mnie jest trochę za dużo w składzie tłuszczu i proszku do pieczenia. Przez to ciasto jest owszem wilgotne, ale czuć,że to wilgoć z tłuszczu. A proszek w tej ilości powoduje,że ciasto co prawda ślicznie wyrosło, ale niestety daje się go wyczuć w smaku. Dlatego 4* a nie 5
  • Susanna, 2010-08-26 07:13:20
    Susanna
    Vesenka tłuszczu możesz dać w przyszłości mniej. Ja daję tyle bo nie lubię suchych ciast a'la boa dusiciel. Osobiście proszku do pieczenie nie wyczuwam, mozę to wina proszku którego użyłaś? Ja używam z Aldi i jest OK. Poza tym zauważ że to ciasto nie jest lekkie (jest gęste), musi go coś podnieść!
    Komentarz
  • carmel_, 2010-08-26 10:51:29
    carmel_
    2
    Jedyna babka cytrynowa jaką robiłam, to była taka z torebki. Ta jest przepyszna i bardzo prosta do zrobienia, więc na pewno wykorzystam jeszcze ten przepis
  • BabciaxD, 2010-09-05 22:21:54
    BabciaxD
    1

    zachecona latwym przepisem zrobilam babeczke do niedzielnej kawki...niestety za wiele tluszczu, ciasto wyszlo ciezkie, tluste i wyczuwalny byl proszek do pieczenia.
    polecam zmienic proporcje, mniej tluszczu mniej proszku i bedzie ok
    p.s. a co do firm proszku do pieczenia? nie dajmy sie zwariowac, proszek to proszek
  • Sensuel, 2010-11-12 20:00:15
    Sensuel
    0
    No i w końcu zrobiłam .Ja nie bardzo rozumiem o co to całe HALLO jest.Zawsze można nie dodawać oleju albo zmieszyć ilość masła.Ja zrobiłam zgodnie z przepisem i mnie to ciasto odpowiada w 100% )).Jest po prostu takie jakie lubię.Ale jak wiadomo gust i podniebienia są różne i każdy ma swój smak.Ten jest mój,więc dlatego daję 5*.
    Acha....i żadnego proszku do pieczenia nie czuję w cieście :P i tłuszczem też nie ocieka.
  • monis001, 2013-11-05 14:21:22
    monis001
    0
    Tak sobie przegladałam strony, mialam ochote na cos slodkiego i szybkiego. Znalazlam, zrobilam (nie dalam jedynie kokosu bo nie lubie) i posmakowalo bardzo. Szybko i łatwo
  • Agnieszka987, 2013-12-09 12:25:24
    Agnieszka987
    To chyba po prostu babka cytrynowa
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem