Dukanowa nutella

autor: , kategoria: kremy i musy, dieta dr Dukana (białkowa, protal) , dodano: 2010-08-19
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dukanowa nutella
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dukanowa nutella

Składniki:

  • mleko w proszku [7 łyżek] (granulowane, odtluszczone)
  • kakao [1 łyżeczka] (takie jak DecoMoreno)
  • żółtko z jajka [1 szt.]
  • mleko [3 łyżki] (0,5%)
  • aromat migdałowy do ciast [4 ] (mowa tu o kroplach, w orginalnym przepisie jest orzechowy ale nigdzie go jeszcze nie spotkałam)
  • słodzik [3 łyżeczki] (lub zależnie od lubości słodkości)

Przygotowanie:

Mleko w proszku, kakao i aromat wymieszać w misce.
Słodzik rozpuścić w trzech łyżkach mleka i wlać, wbić żółtko.

Mieszać wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji co zajmuje trochę czasu z powodu granulowanego mleka.

Masa powinna być gęsta, ale jeśli nie jest to dosypujemy odrobinę kakao, a jeśli za rzadka to dolewamy mleka.

Należy też uważać na ilość kakao, bo zbyt duża powoduje że w masie czuć goryczkę.

Schłodzić w lodówce.
Dobrze jest przechowywać krem w zamkniętym pojemniku.
Idealnie smakuje z protalowym chlebem lub jako dodatek do dietowych deserów:)

P.s Zdjęcie średnio prezentuje walor, ale zapewniam że to bardzo dobra rzecz;)

Smacznego.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Dieta na cholesterol - zasady diety obniżającej cholesterol

Komentarze

  • anka_bunio, 2010-10-27 18:15:03
    anka_bunio
    Wow! Trzeba koniecznie wypróbować.
    Komentarz
  • Milennka03, 2012-04-21 16:42:20
    Milennka03
    1
    pychota, robię bez zółtka co prawda ale jest super
  • Naamaha, 2012-09-22 23:39:07
    Naamaha
    słodzik jest rakotwórczy i na pewno bardziej zaszkodzi niż te 3 łyżki cukru normalnego...bez sensu się truć ; /
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką