Chleb protalowy

autor: , kategoria: chleby, dieta dr Dukana (białkowa, protal) , dodano: 2010-08-19
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb protalowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb protalowy

Składniki:

  • otręby owsiane [150 g] (plus cztery łyżki do wysypania formy)
  • jogurt naturalny [180 ml] (lub ewentualnie maślanka, tudzież kefir )
  • żółtko z jajka [3 szt.]
  • woda [0.5 szt.] (ciepłej, ale nie gorącej by nie zabić drożdży)
  • sól [1 łyżeczka] (płaska)
  • słodzik do pieczenia [1 łyżeczka]
  • drożdże [50 g]
  • mąka kukurydziana [0.5 szklanki] (lub bardziej wskazana skrobia kukurydziana)

Przygotowanie:

Zaczynamy przygotowanie od rozpuszczenia drożdży w pół szklanki ciepłej wody, z łyżeczką słodzika. Następnie dostypujemy skrobię, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Otręby zalewamy jogurtem i odstawiamy aż trochę nasiąkną.

Po wyrośnięciu drożdży i namoczeniu otrąb, mieszamy te składniki, wbijamy żółtka, wsypujemy sól.

Mieszamy i wylewamy do małej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej minimalną ilością oliwy i wyspanej otrębami.

Odstawiamy na pół godzinki do wyrośnięcia.

Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 30 minut.
Pozostawić w nagrzanym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez 25 minut.

Wystudzony przechowywać w szczelnym pojemniczku i nie jeść więcej niż dwie, trzy kromki dziennie.

Chleb w smaku przypomina razowiec, ma złoty środek i spieczoną skórkę.

Smacznego.

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 110 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Polecany film:

Szparagi mają moc! Właściwości szparagów

Komentarze

  • Kala_88, 2010-11-07 21:56:11
    Kala_88
    2
    Chlebek całkiem dobry ale z proporcji w przepisie malutko go wychodzi, gdybym nie wzięła małego naczynia tylko keksówkę to miałby może 1cm. Jakich proporcji użyłaś do chlebka na zdjęciu? Chyba duużo większych?
  • Knife_Girl, 2010-11-25 14:42:23
    Knife_Girl
    1
    Właśnie upiekłam ten chlebek. Sugerując się recenzją poprzedniczki, nie użyłam keksówki, tylko okrągłą foremkę o średnicy 20 cm i gł. ok. 5 cm.
    Trochę zmodyfikowałam przepis: otręby zmiksowałam i dopiero namoczyłam w jogurcie, dodałam 1 całe jajko zamiast tylko żółtka (jedno dlatego, że masa i tak wyszła mi dość rzadka) i zamiast zwykłej soli, sól ziołową.
    W smaku chlebek dobry, w środku taki fajnie wilgotny, na wierzchu pyszna, chrupiąca skórka. Bardzo ładnie wyrósł, ale niestety pod koniec pieczenia opadł . Wyjęłam z piekarnika już taki dosyć płaski.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem