Żeberka w pomidorach

autor: , kategoria: z wieprzowiny, kuchnia polska , dodano: 2010-08-19
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żeberka w pomidorach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żeberka w pomidorach
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żeberka w pomidorach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żeberka w pomidorach

Składniki:

  • żeberka [1 kg]
  • pomidory [1 op.] (w puszcze)
  • czosnek [3 ząbki]
  • oliwa z oliwek [3 łyżki]
  • sos sojowy [2 łyżki]
  • papryka [1 łyżeczka] (ostra, najlepiej suszone kawałki)
  • pieprz [1 łyżeczka]
  • imbir [0.5 łyżeczki]
  • kminek [0.5 łyżeczki]
  • bazylia [1 łyżeczka]
  • sól

Przygotowanie:

1. Oliwę zmieszać z sosem sojowym, dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, papryką, pieprzem, imbirem i kminkiem.
2. Żeberka posolić, nasmarować marynatą, odstawić na 2 godziny do lodówki (mogą stać dłużej - najlepiej przez noc).
3. Pomidory zmiksować z ząbkiem czosnku, dodać bazylię i ok. pół łyżeczki soli.
4. W brytfance rozgrzać trochę oliwy i obsmażyć żeberka (marynatę pozostałą w naczyniu wlewamy również do brytfanki w trakcie smażenia).
5. Po zdjęciu z gazu zalać dokładnie pomidorami, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Piec godzinę.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem