Dorsz w sosie cytrynowym

autor: , kategoria: ryby , dodano: 2010-08-19
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dorsz w sosie cytrynowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dorsz w sosie cytrynowym

Składniki:

Przygotowanie:

1. Filety z dorsza rozmrozić jeżeli są zamrożone, natrzeć pieprzem cytrynowym, lekko posolić i posmarować oliwą zmieszaną z czosnkiem. Odstawić na godzinę do lodówki.
2. Przygotować sos: masło roztopić, dodać mąkę i wymieszać aż powstanie gładka masa. Dolać bulion i sok wyciśnięty z cytryny. Zagotować cały czas mieszając aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec ściągnąć z ognia, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i ok. 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego.
3. Filety piec ok. 15 minut bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni.
4. Podawać dorsza polanego sosem.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • anka_bunio, 2010-11-25 16:29:58
    anka_bunio
    4
    Aaaa! Co za smak! Zważywszy na to, że nie przepadam za pieczonymi rybami, to dopiero komplement! Sosik idealnie się komponuje. Zrobiłam go bez bulionu (dodałam tylko wody) i z jogurtem zamiast śmietany, inaczej jest (moim zdaniem) za ciężki.
    Na pewno będę robić takiego dorsza częściej.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe