Kebabczeta bułgarskie

autor: , kategoria: z mięs mieszanych, kuchnia bałkańska , dodano: 2009-12-04
  • Kebabczeta bułgarskie

Składniki:

  • wołowina [25 dag] (mielona)
  • baranina [25 dag] (mielona)
  • jajka [1 szt.]
  • mąka ziemniaczana [1 łyżeczka]
  • czosnek [1 szt.] (1 ząbek)
  • natka pietruszki [3 łyżki] (posiekana)
  • czubrica (do smaku)
  • sól
  • pieprz
  • żółtko z jajka [1 szt.]

Przygotowanie:

Oba rodzaje mięsa wymieszać, wbić jajko, dodać żółtko, wsypać mąkę ziemniaczaną, starannie wyrabić, aż masa będzie spoista. Doprawić ją solą, zmiażdżonym czosnkiem, pieprzem, czubricą i natką pietruszki. Wstawić do lodówki na 1 godz. Zwilżonymi dłońmi uformować podłużne kotleciki. Smażyć w dużej ilości oleju albo – jeszcze lepiej – opiekać na domowym lub ogrodowym grillu. Podawać z zimnymi sosami typu keczup.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: piaskowa babka cytrynowa

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką
  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)