Losoś z masełkiem czosnkowym - przepis na gotowy obiad

autor: , kategoria: ryby , dodano: 2010-08-20
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Losoś z masełkiem czosnkowym - przepis na gotowy obiad
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Losoś z masełkiem czosnkowym - przepis na gotowy obiad
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Losoś z masełkiem czosnkowym - przepis na gotowy obiad
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Losoś z masełkiem czosnkowym - przepis na gotowy obiad
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Losoś z masełkiem czosnkowym - przepis na gotowy obiad
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Losoś z masełkiem czosnkowym - przepis na gotowy obiad
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Losoś z masełkiem czosnkowym - przepis na gotowy obiad
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Losoś z masełkiem czosnkowym - przepis na gotowy obiad
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Losoś z masełkiem czosnkowym - przepis na gotowy obiad
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Losoś z masełkiem czosnkowym - przepis na gotowy obiad

Składniki:

Przygotowanie:

Moim zdaniem nie ma co za bardzo kombinować z łososiem. Sam w sobie ma tak kapitalny smak, że wystarczy go tylko podkreślić :)

Przygotowanie:
Dzwonki łososia jeśli są zamrożone - rozmrozić i przełożyć do miseczki/pojemnika. Skropić dość obficie sokiem z cytryny, posypać świeżo zmielonym pieprzem (nie mam zielonego więc użyłam kolorowego) i natrzeć solą. Wstawić do lodówki na ok. godzinę.
W tym czasie przygotujmy masełko czosnkowe czyli: np. pół kostki masła pozostawić aby zrobiła się dość miękka, dodać przeciśnięty czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie z sobą mieszamy. Gotowe masełko przekładamy do małego pojemniczka (najlepiej z wieczkiem) i wkładamy do lodówki aby stwardniało.
Rybę kładziemy na ruszcie. Ja używam do grillowania kombiwaru halogenowego bo nie trzeba używać tłuszczu no i jest szybszy niż piekarnik. Nastawiam temp. na 200 C i piekę z każdej strony po 7 minut. W Piekarniku proponuję położyć rybkę na folii aluminiowej, nagrzać piekarnik też do temp. 200 C i piec z włączonym termoobiegiem jakieś 20-25 minut.
Gotową rybkę smarujemy masełkiem czosnkowym.
Podawać z sałatką oraz z opiekanymi ziemniaczkami :)

Wiem, że takie danie to nic nadzwyczajnego ale dopiero się uczę i to co umiem - tym się z Wami dzielę :)

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • ewelline, 2010-08-21 00:06:29
    ewelline
    dobry przepis ale ja to bardziej na ziemniaczki opiekane bym miała teraz ochotę
    Komentarz
  • Patucha, 2010-08-22 10:19:10
    Patucha
    3
    super sprawa, wczoraj rozmroziłam łososia i zrobiłam go według Twojego przepisu na wieczorną obiadokolację - cud, miód palce lizać, świetny pomysł smarowania ryby masełkiem czosnkowym, ponieważ uwielbiam ryby - ten przepis na stałe zagości w moim menu - zasłużone 5 *
  • Susanna, 2010-08-24 08:18:54
    Susanna
    Pat baaardzo się cieszę, że łosoś wg. mojego przepisu, przypadł Ci do gustu

    Ewelline ziemniaczki pieczone nie są zbyt zdrowe ale kurcze czasem trudno się powstrzymać
    Komentarz
  • _Gosiaczek_, 2011-04-07 15:15:58
    _Gosiaczek_
    2
    Dzięki za przepis. Od jakiegoś czasu szukałam ciekawego przepisu na smaczną rybkę. Twój wypadł fenomenalnie i do tego to czosnkowe masełko! Ja do masełka dodałam jeszcze odrobinkę wegety do smaku. Pycha!
  • Susanna, 2011-04-08 19:43:05
    Susanna
    Gosiaczku baaaardzo się cieszę, że rybka smakowała Pomysł z wegetą trafny.
    Komentarz
  • Brangien, 2012-12-14 19:54:59
    Brangien
    0
    Zrobiłam dzisiaj i wyszło bardzo dobre!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe