Cynamonowe cudo

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2010-08-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cynamonowe cudo
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cynamonowe cudo
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cynamonowe cudo
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cynamonowe cudo
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cynamonowe cudo
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cynamonowe cudo

Składniki:

Przygotowanie:

W nazwie nie chodzi o to, że to jest to cudowny przepis ;)
Nawet nie wiem kto je tak nazwal, ale funkcjonuje w mojej rodzinie od kilku ładnych lat. Zaleta tego ciasta jest to, że sporządza się je bardzo łatwo i zawsze ”wychodzi” nawet osobom , które nie są wprawinone w pieczenie ciast.
Pozwolilam sobie na ten wstęp, bo sam przepis miesci się w trzech zdaniach ;)
1. margarynę rozpuścić i przestudzić (ja ostatnio używam płynnej, więc nawet ten punkt odpada;))
2. do miski wrzucamy jajka, mąkę, mleko, cukier, cynamon, dżem, sódkę a następnie wszystko mieszamy mikserem
3. na koniec stopniowo wlewamy margarynę
4. przelewamy do formy (uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tarta ew. kasza manna) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-180C na ok 40-45minut
ups! wyszły cztery zdania :-o

• dodam, że ten przepis podkradłam od sis ;)
• czas i temperature podaje przybliżona, ponieważ to zależy od piecyka, myśle, że po ok 35-40 min. należy sprawdzać co pewien czas, czy ciasto już jest dobre
• wiem, że kłopotliwe jest liczenie łyżkami składników, ale wierzcie mi nigdy mi się nie chce przeliczyć tych ilości na szklanki, można się przyzwyczaić ;) naprawde! Lyżki normalne nie z czubkiem i nie płaskie ;)
• użyłam dżemu malinowego, ale polecam np. czarna porzeczke
• dekoruje zazwyczaj tylko cukrem pudrem, dzisiaj gwiazdeczkami, do których szablon znalazłam w starym zeszycie ”kuchcika”, moze ktoś woli czekolada? Proszę bardzo :)
• użyłam formy keksówki 30cm, zazwyczaj robiłam w zwykłej prostokątnej formie.



smacznego!!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • ewelline, 2010-08-22 03:22:20
    ewelline
    dodaje do ulubionych a z powidłami śliwkowymi tez może być czy raczej użyć innego dżemu?? i robiłaś może z jabłkowym?? pytam, bo mam akurat takie dżemy
    Komentarz
  • vild, 2010-08-22 10:04:12
    vild
    sodki ma byc 1,5 lyzeczki-uciekla mi ze skladnikow
    ewelline
    powidla sliwkowe jak najbardziej, jablko nie wiem...nigdy nie robilam. ogolnie dzem nadaje ciemny kolorek ciastu
    tym razem robilam z malinowym.
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-08-28 13:51:29
    Sensuel
    1
    Nazwa odpowiednia do smaku.Bardzo lubię ciasta babkowe i mało skomplikowane.Sama takie często robię
    Zrobiłam z dżemem malinowym,ale następnym razem dam inny.Bo pesteczki od malin między zębami mi strzelały :/.Zapach ciasta podczas pieczenia to coś pięknego,a smak jeszcze lepszy.Podjadałam jeszcze ciepłe
  • ewelline, 2010-08-29 15:23:21
    ewelline
    a ta sodka to soda ?
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-08-29 17:18:39
    Sensuel
    Eweline....z racji tej,że ja robiłam też to ciasto to ci odpowiem.TAK,sodka to soda....przynajmniej ja dałam sodę i wyszło jak trzeba :P
    Komentarz
  • ewelline, 2010-08-29 21:22:06
    ewelline
    zrobiłam wyszło bardzo puszyste, tylko ja pomyliłam słoiki z dżemem i dałam jagodowy ciasto przed upieczeniem miało kolor grafitowy po upieczeniu ciemno brązowy ale smak i zapach jakoś mi nie odpowiada, ale myślę, ze to przez ten jagodowy dżem no i piec musiałam dłużej bo po 40 minutach to w środku było rzadkie a piekłam w 180 stopniach.
    W tygodniu zrobię z innym dżemem bo jagodowy który dałam przez pomyłkę zupełnie nie pasuje.
    Komentarz
  • BabciaxD, 2010-08-31 21:22:29
    BabciaxD
    1
    Dzieki za ten przepis... przydał sie przy ostatniej niezapowiedzianiej wizycie znajomych Ciasto pyszne i szybkie. Polecam i pozdrawiam.
  • marissima, 2010-09-23 22:31:39
    marissima
    odjechane gwiazki
    Komentarz
  • vild, 2010-09-27 14:49:57
    vild
    ewelline
    tak sodka to soda
    faktycznie moze to przez jagody
    babciaxD
    ciesze sie, ze smakowalo
    marissima
    no co? swieta tuz, tuz...gwiazdki beda jak znalazl :P
    Komentarz
  • Karolinka, 2010-11-04 20:13:15
    Karolinka
    Hej czy to ciasto ma być dosyć wilgotne w środku? bo takie mi wyszło w smaku pycha tylko czy ma być takie zakalcowate lekko jak np brownie?
    Komentarz
  • vild, 2010-11-05 15:09:16
    vild
    tak, powinno byc wilgotne w srodku ale nie "zakalcowate"...nie umiem porownac do brownie, bo nie robilam
    Komentarz
  • Karolinka, 2010-11-05 22:19:59
    Karolinka
    dziękuję za odpowiedź, będę próbować jeszcze raz- może wyjdzie suchsze, ale w smaku pycha!
    Komentarz
  • tola3804, 2010-11-25 14:31:58
    tola3804
    2
    Zrobiłam wczoraj z dżemem truskawkowym (okazało się, że z jedynym, jaki miałam) i powiem tak: mniam!
  • vild, 2011-02-06 08:37:19
    vild
    tola3804
    ciesze sie, ze smakowalo
    Komentarz
  • kobieta_wamp, 2011-09-03 18:08:10
    kobieta_wamp
    3
    Dla mnie bomba, ciasto jest pyszne i na pewno zrobię kolejny raz
  • asiczkaPL, 2011-09-29 18:00:48
    asiczkaPL
    zrobiłam i przepyszne chociaż tez dodałam dżem jagodowy i trochę się wystraszyłam kolorem ale jest super dzięki
    Komentarz
  • asiczkaPL, 2011-09-29 18:01:28
    asiczkaPL
    2
    zapomniałam ocenić ))
  • vild, 2011-10-15 19:11:30
    vild
    dzieki dziewczyny, ciesze sie, ze przepis u was tez sie sprawdza
    u mnie dzis znow pachnie cynamonem...dodatkowo utopilam w ciescie pare mrozonych jagod i jezyn wyglada przepysznie
    Komentarz
  • rita 1, 2011-10-31 13:47:46
    rita 1
    Właśnie wyjęłam ciasto z piekarnika, musi przestygnąć wtedy je udekoruje i podam na stół Przepis banalnie prosty i szybki. Co do dżemu, ja dodałam domowego, wieloowocowego z jagodami, wiśniami, truskawkami. Przez te jagody kolor ciasta przy robieniu wyszedł koszmarny, jak zaprawa murarska ale po wyjęciu z piekarnika nie jest już tak straszny. Poza cynamonem z torebki dodałam jeszcze świeżo startego, żeby ciasto było bardziej aromatyczne. Ocenę wystawię, kiedy spróbuję
    Komentarz
  • rita 1, 2011-11-02 12:25:05
    rita 1
    2
    Ciasto smaczne, nie za suche i bardzo łatwe

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe