Pomidorowa zupa z makaronem

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2010-08-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pomidorowa zupa z makaronem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pomidorowa zupa z makaronem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pomidorowa zupa z makaronem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pomidorowa zupa z makaronem

Składniki:

Przygotowanie:

Zupę robię w średnim garnku.

Udo myję i wkładam do garnka.
Dodajaję liść laurowy i zielę angielskie. Zalewam wodą.
Gotuję tak długo, aż woda zawrze.
Zmniejszam moc palnika i dodaję marchew, pietruszkę i seler pokrojone w kostkę.
Gotuję aż warzywa zmiękną.
Dodaję puszkę pomidorów z zalewą i koncentrat pomidorowy.
Mieszam i daję jakieś 5 min na przejście smakiem składników.
Doprawiam zupe solą, pieprzem i majernkiem.
Dorzucam garść makaronu, bo tyle wg mnie wystarczy. Ale można więcej.
Zabielam śmietaną.
W razie konieczności gdy zupa jest za gęsta rozrzedzam wodą.

Przed podaniem posypuję natką pietruszki.
Podaję z bagietką.Ta na zdjęciu to akurat z serem.

    Śr. ocena: 4.68 / recenzji: 11 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • vild, 2010-08-22 13:12:20
    vild
    1
    ale mi smaka narobilas
    co prawda zawsze pomidorowa robie na niedzielnym rosole, ale juz nie pamietam kiedy rosol jadlam ... ???
    smaczek znany i lubiany, wiec 5*
    tylko, ze jak dla mnie jesli makaron to nie bagietka, ale jak kto lubi i makaron gotuje oddzielnie.
  • ewelline, 2010-08-22 13:36:02
    ewelline
    Ja nie dodaje majeranku, ale jak kto lubi pomidorowa uwielbiam i dawno nie jadłam, wiec chyba sobie jutro na obiadek zrobię pietruszka obowiązkowa ale bagietka nie. Ja często robię z ryżem, bo TZ woli ale z makaronem chyba lubię bardziej
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-08-22 15:13:41
    Sensuel
    Bagietkę dałam bo mój mąż lubi do pomidorowej cos pochrupać jeszcze.Ja jem bez
    Komentarz
  • Ezzra, 2010-08-22 15:21:48
    Ezzra
    na jakiej ilości wody ta zupa, sorry za pytanie, ale ja to dopiero pierwsze kroki w kuchni stawiam mimo mojego wieku hmm, chce żeby zjedli
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-08-22 16:10:08
    Sensuel
    Nalewam w zasadzie na oko.Tak aby mięso było przykryte i jeszcze trochę.Zawsze można dolać jak coś.
    Komentarz
  • kropka75, 2010-08-23 18:43:58
    kropka75
    3
    Jedna z ulubionych moich zup. Jak nie daję "żywych" pomidorów to mieszam puszkowe + przecier. Smaczna i szybka zupa. Taki klasyk w kuchni.
  • Pepus, 2010-08-23 18:44:56
    Pepus
    1
    Robię podobnie, jedyna różnica to taka, ze ja makaron gotuje oddzielnie czasem podaję z ryżem.
    5 gwiazdek za niezapomniany smak
    Co do ilości wody to ja daję więcej jak mam duże udka a jak mam małe to wtedy max 2 litry. Zawsze można dolać wody jak wyjdzie za mocna.
  • malaDarunia, 2010-08-24 12:56:05
    malaDarunia
    4
    Bardzo dobra pomidorówka.
    Stosuje podobny przepis.

    raz robię z makaronem, a innym razem z ryżem.
    Zamiast udek czasem wkładam porcje rosołowe lub kurze "grabki" także może być jeszcze taniej.

    do swojej dodaję jeszcze por.
    Czasem nie daję pomidorów w puszce, zamieniam to na koncentrat tzn jego większą ilość. Zależy co mam akurat w lodówce.

    Po wyciągnięciu mięska z kośćmi, można stworzyć krem- wystarczy pobawić się chwilę blenderem. Na to grzanki i jest super zupa
  • carmel_, 2010-08-26 10:44:25
    carmel_
    2
    Zupę robię bardzo podobnie, ale bez liścia laurowego - jak dla mnie średnio pasuje do zupy pomidorowej. Za to często dodaję por, chociaż wiadomo, że to zależy już od indywidualnych preferencji smakowych. Trochę zdziwiło mnie też gotowanie makaronu w zupie, nigdy tak nie robiłam jeszcze
  • zuzzi, 2010-09-27 14:54:07
    zuzzi
    0
    Jak robię zupę pomidorową, to tylko według tego przepisu! Wychodzi bardzo dobra i taka gęściutka. Mniam. Pycha
  • katarzynkowa, 2010-11-04 11:11:42
    katarzynkowa
    1
    rewelka zupa wyszła pyszna
  • anka_bunio, 2010-11-10 21:21:18
    anka_bunio
    2
    Zupka pyszna także bez mięsa. Szczerze polecam, nawet mnie wyszła idealna
  • anka_bunio, 2010-12-11 16:28:25
    anka_bunio
    Dzisiaj znowu zjadłam pomidorówkę według twojego przepisu i muszę powiedzieć, że mimo braku jakichś wyszukanych składników, zdecydowanie ta wersja jest moją ulubioną
    Komentarz
  • ardo03, 2010-12-28 21:01:18
    ardo03
    1
    Moja ulubiona zupa, smaczna, ma wiele witamin i bardzo sycąca jak je się z bułeczkąmniam mniam
  • aex, 2011-03-01 20:03:36
    aex
    1
    zupa wyszła świetnie bez sztucznych bulionów z glutaminianem sodu i innych nie zdrowych rzeczy...smacznie i pożywnie bardzo dziękuję za przepis, zapewne niejednokrotnie zagości on w mojej kuchni
  • cyprysik, 2011-03-04 22:01:55
    cyprysik
    1
    No a mnie nie smakowala absolutnie wcale. Zrobilam idealnie wg przepisu mimo ze lisc laurowy wg mnie nie pasuje ale mowie ze zrobie jak ma byc i moja zupa to byl jeden wielki smak przecieru pomidorowego!! Okropna, zdecydowanie nigdy wiecej a szkoda bo generalnie lubie Twoje przepisy
  • Sensuel, 2011-03-05 08:07:11
    Sensuel
    cyprysik....no szkoda,ale następnym razem dokładnie przeczytaj listę składników za nim zrobisz
    Komentarz
  • cyprysik, 2011-03-07 22:48:35
    cyprysik
    ale co sugerujesz? zrobilam dokladnie jak w przepisie, chcialam zmienic ale mowie ze nie - zrobie jak napisane, no i niewypal
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem