Piersi z kurczaka w pomidorach

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2010-08-22
  • Piersi  z kurczaka w pomidorach

Składniki:

  • pierś kurczaka [800 g]
  • pomidory [500 g]
  • cebula [1 ]
  • czosnek [2 ząbki]
  • przecier pomidorowy [2 łyżki]
  • oliwa z oliwek
  • cukier
  • jabłka [1 szt.] (kwaśne)
  • kostka rosołowa [150 ml] (lub wywar)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Piersi kurczaka myjemy, osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy na tłuszczu, osączamy i odkłądamy do miski. Czosnek siekamy, ucieramy z odrobiną soli, cebulę obieramy i drobno siekamy, po czym rzucamy na olej pozostały po obsmażeniu mięsa i smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w cząstki pomidory i doprawiamy suszonymi lub świeżymi ziołami (według upodobania ).
Po 10 minutach dodajemy obrane, pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone jabłko. Mieszamy razem wywar i przecier lub koncentrat pomidorowy, dolewamy do pomidorów i cebuli, wkładamy również mięso i dusimy razem około 15 minut.
Na koniec doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Dusimy jeszcze przez kilka minut.
Smacznego !

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Poznaj 5 możliwych przyczyn bólu piersi!

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką