babeczko-mufinki cytrynowe

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2010-08-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! babeczko-mufinki cytrynowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! babeczko-mufinki cytrynowe

Składniki:

  • jajka [3 szt.] (duze)
  • cukier puder [0.75 szklanki]
  • mąka [1 szklanka]
  • mąka ziemniaczana [0.5 szklanki]
  • margaryna [1 kostka]
  • skórka z cytryny
  • cytryna [1 szt.] (sok)
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]

Przygotowanie:

1. Jajka (cale) ubic z cukrem pudrem na gladką masę.
2. Dodac przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczoną wczesniej i wystudzoną margarynę.
3.wymieszac dodając startą skorke oraz sok z cytryny.
4.wlozyc do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni), piec okolo 40 minut.

z podanej porcji wychodzi okolo 12 babeczek.

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • brzydula_81, 2010-08-22 21:54:27
    brzydula_81
    5. polukrowac gdy beda lekko cieple - ja zrobilam lukier cytrynowy - sok z cytryny+ 2 lyzki goracej wody + cukier puder ( tyle by lukier byl dosc gesty)
    Komentarz
  • aeronauta, 2010-10-16 11:04:14
    aeronauta
    2
    Bardzo smaczne te babeczki. Nie wyszły mi takie ładne jak na zdjęciu , ale wyglądały przyzwoicie. Jedyne co to dla mojego piekarnika czas pieczenia jest trochę za długi - piekłam 35min i i tak się lekko przypaliły i wyschły. Drugą turę (bo wyszło mi więcej niż 12 sztuk i nie zmieściły się wszystkie na raz) piekłam już krócej i te wyszły super. Ale sądzę, że różnica jest w naszych piekarnikach po prostu, dlatego polecam nastawiać czas na 30min, a potem obserować przez szybkę czy babeczki wyglądają na upieczone
  • mitasa, 2011-06-28 19:32:43
    mitasa
    Ile należy dodać startej skórki ? Łyżeczka do herbaty czy duża łyżka ? A może więcej ?
    Czy margaryna typu "Kasia" zda egzamin ?
    Przepraszam za te pytania, ale dopiero zaczynam swoją przygodę z gotowaniem i jestem totalnie lewa w tej kwestii wolę się wszystkiego dopytać - tak na wszelki wypadek z góry dzięki za info
    Komentarz
  • pinaplesss, 2011-10-27 20:23:13
    pinaplesss
    Do wypróbowania Robiłam już podobne pomarańczowe, czuję, że te mogą być lepsze...
    Komentarz
  • nisia07, 2012-05-17 21:59:43
    nisia07
    Chyba w sobotę się skuszę i upiekę moja córcia bardzo je uwielbia,bo zawsze to z paczki je robiłyśmy...
    Komentarz
  • kapka, 2012-10-25 21:27:02
    kapka
    0
    Dzisiaj pierwszy raz robiłam babeczki i właśnie z tego przepisu.
    W smaku są rewelacyjne!!Jednak w moim piekarniku wystarczy trzymać je góra 20-23 min, bo były już trochę za ciemne.
    Acha!Mam foremki na duże mufinki i starczyło mi tylko na 6 sztuk
  • adamtomas, 2013-08-29 09:35:24
    adamtomas
    0
    Wygląda całkiem fajnie - może też zrobię.
  • PatrykLubik, 2016-09-28 08:16:31
    PatrykLubik
    ciekawy jestem jak wyszłyby z mąki o obniżonej zawartosci glutenu takiej z Polskich młynów, chyba się skuszę i poeksperymentuje troszę dzisiaj w kuchni
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe