Chleb razowo - pszenny z ziarnami

autor: , kategoria: chleby , dodano: 2010-08-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb razowo - pszenny z ziarnami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb razowo - pszenny z ziarnami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb razowo - pszenny z ziarnami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb razowo - pszenny z ziarnami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb razowo - pszenny z ziarnami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb razowo - pszenny z ziarnami

Składniki:

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy tak, aby nie było za gorące, bo będzie nam potrzebne do rozczynu z drożdży.
Do mleka dajemy pół łyżeczki cukru i rozkruszamy drożdże. Mieszamy.
Ja robię to w wysokim naczyniu,aby potem wstawić je do metalowej miseczki z bardzo ciepłą wodą aby drożdże wyrosły.
Czekam jakiś kwadrans.

Mąkę pszenną typu 500 łączę z mąką razową.
Dodaję wody ( ma być ciepła,ale nie gorąca!!). Zagniatam.
Dodaję oliwę,sól i miód.
Dodaję drożdże wyrośnięte. Zagniatam.
Dodaję nasiona i znowu zagniatam.
Jeżeli ciasto potrzebuje więcej mąki bo jest klejące to należy dać razowej tyle, aby się nie lepiło.
Robimy kulkę i odstawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzewam do 180C termoobieg.
Ciasto kładę na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Formuję okragły bochenek i nacinam.Można na krzyż lub na skosy.
Wstawiam chlebek na 45 min na śrdodkowy poziom w piekrniku.
Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia :)

Chlebek jest super w smaku. Skórka chrupiąca :).

* ziarna mogą być inne niż te,które ja dodałam.Można również zrobić bez nich.

* chlebek można też wyrobić i dać do wyrośnięcia w automacie :)

    Śr. ocena: 4.63 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Pepus, 2010-08-23 18:46:46
    Pepus
    Zapisałam w ulubionych i zapewne w wolnej chwili upiekę, bo brzmi smakowicie.
    Komentarz
  • vesenka, 2010-08-26 06:12:23
    vesenka
    2
    Zrobiłam. Nawet dwa razy. Pierwszy raz ściśle trzymając się przepisu i wyszedł naprawdę smaczny, pachnący chleb. Za drugim razem, jako,że chleb jem jedynie pieczony własnoręcznie, to zachciało mi się poeksperymentować i zmodyfikowałam przepis pod mój gust. I smakował mi jeszcze bardziej. Kiedyś wrzucę przepis.
    Ogólnie 5* bo chleb jest łatwy w wykonaniu, smaczny i nie można mu nic zarzucić. No i był inspiracją do powstania trochę innego, pysznego chleba
  • Sensuel, 2010-08-26 09:44:36
    Sensuel
    Vesenka...ciesze się bardzo,że chleb ci zasmakował
    Komentarz
  • La Monica, 2010-10-29 13:54:40
    La Monica
    Ostatnio wzięłam się w końcu za pieczenie chleba (bo zawsze się bałam). Twój chlebek wygląda wspaniale, dorodnie, tak jak powinien wyglądać chleb
    Zapisuję przepis do kolejki i będę próbować.
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-10-29 14:39:31
    Sensuel
    LaMonica...wypróbuj koniecznie.Ten chlebek akurat ma taką chrupiącą skórkę i pachnie pięknie.
    Czekam z niecierpliwością na sprawozdanie
    Komentarz
  • MoniaK, 2010-11-11 11:27:53
    MoniaK
    A ile taki chlebek będzie świeży po upieczeniu? Wygląda rewelacyjnie!
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-11-11 13:16:33
    Sensuel
    MoniaK....ciężko mi napisać.Bo on nigdy u nas długo nie leży.Ale że nie zawiera żadnych konserwantów to ja bym nie trzymała go dłużej niż 4 dni.
    Komentarz
  • MoniaK, 2010-11-13 10:39:04
    MoniaK
    Pewnie jest tak dobry że błyskawicznie znika?
    Komentarz
  • siostraelwa, 2011-05-16 14:28:12
    siostraelwa
    1
    Chlebek zniknął w dosłownie 10minut ! Pychota, cieplutki jeszcze z masełkiem...
  • La Monica, 2011-08-01 09:24:10
    La Monica
    1
    Chlebek jest bardzo dobry

    Może nie wyrósł jakoś superowo, ale to może ja coś zawaliłam Jest zbity, długo utrzymuje świeżość, ma chrupiąca skórkę i szybko znika
    Niestety nie zdążyłam mu zrobić zdjęcia.
  • maja_s, 2012-03-21 20:51:57
    maja_s
    1
    chebek pyszny.. slodziutki i pożywny.
    ale zadam tu ponownie moje pytanie co zrobic zeby nie spiec skorki?
    pieklam w podanej temp i czasie i chlebek jest troche przypieczony
  • PatrykLubik, 2017-01-11 10:40:35
    PatrykLubik
    a ja do wypieków chlebów używam mąki razowej szymanowskiej jest genialna
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe