Gęsta zupa pieczarkowa

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2010-08-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gęsta zupa pieczarkowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gęsta zupa pieczarkowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gęsta zupa pieczarkowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gęsta zupa pieczarkowa

Składniki:

Przygotowanie:

Mięso włożyć do garnka i zalać około 3 litrami wody (i tak wyparuje), żeby je zakryło. Gdy woda się zagotuje rozpuścić dwie kostki.
Włoszczyznę zetrzeć na tarce lub w blenderze i wrzucić do gotującego się wywaru.

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zagotować w oddzielnej osolonej wodzie.


W tym czasie pieczarki obrać i oddzielić trzon od kapelusza. Trzon pokroić w talarki i wsypać do oddzielnej miseczki. Połowę kapeluszy pokroić w plasterki a połowę w "ósemki", czyli podwójne ćwiartki.

Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wrzucić TYLKO pokrojone trzony i garść pokrojonych kapeluszy. Zalać odrobiną wody, posolić i przykryć żeby pieczarki zmiękły. Gdy się już uduszą dodać łyżkę mąki i mieszać, aż zgęstnieje. Przełożyć do miseczki i czekać aż wystygnie.

Resztę pieczarek udusić dokładnie tak samo, ale zalać 3/4 szklanki wody i dodać 3 łyżki mąki.

Ugotowane ziemniaki zagnieść i dodać do nich podsmażone trzony. Zmiksować na jednolitą masę (najlepiej blenderem). Dodać do reszty pieczarek i dobrze wymieszać.

Mięso wyjąć z garnka, obrać i podzielić na małe kawałeczki. Dodać razem z usmażoną masą do wywaru. Dobrze wymieszać.



Podawać z kluskami.

    Śr. ocena: 3.25 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • gsk, 2011-05-04 10:45:38
    gsk
    Myślę, że 30 minut to zdecydowanie za mało na przyrządzenie tej zupy.
    Komentarz
  • Snowwhiteproncess, 2012-04-13 12:59:47
    Snowwhiteproncess
    1
    Zupa jest bardzo dobra, fajny pomysł z tym zagęszczeniem jej puree ziemniaczanym i rozdrobnionymi grzybami, bez śmietany czy innych tego typu produktów. Jednak nie rozumiem czemu w przepisie nie ma nic o przyprawach. U mnie obowiązkowo ziele angielskie i liść laurowy itp., o soli i pieprzu nie wspominając. Bez tego zupa byłaby mdła i bez smaku. Od siebie dodałam jeszcze cebule, którą przysmażyłam razem z pieczarkami. No i tak jak poprzedniczka wspomniała w 30 min nie ma szansy zrobić tej zupy, u mnie wraz z gotowaniem mięsa, tarciem tych wszystkich warzyw i duszeniem grzybów zajęło jakieś dwie godziny.
  • kruuuszi, 2012-04-14 14:35:15
    kruuuszi
    1
    Przepis dość fajny, tylko ten brak przypraw. Ogólnie zastanawiam się dlaczego w zupie pieczarkowej jest makaron? pierwszy raz spotykam się z taką inicjatywą.
  • ewelline, 2012-04-15 20:43:30
    ewelline
    kruuuszi ja rowniez robie zupe pieczarkowa z makaronem mi smakuje

    Tego przepisu nie probowalam, mam swoj ulubiony ktorego nie zamienie na nic innego
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe