Spaghetti carbonara wg. Sus

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2010-08-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti carbonara wg. Sus
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti carbonara wg. Sus

Składniki:

Przygotowanie:

Na smacznym jest kilka przepisów na carbonarę - postanowiłam zaprezentować także i swój :)
Jeśli ktoś jeszcze nie robił spaghetti carbonara to radze uważać z ilością makaronu - to bardzo sycące danie.

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności gotujemy makaron spaghetti. Koniecznie al dente! W tym czasie gdy makaron powoli będzie dochodził do siebie kroimy boczek w drobną kostkę lub cienkie i wąskie paseczki. Na rozgrzanym tłuszczu (głęboka patelnia) podsmażamy boczek, następnie dodajemy poszatkowaną cebulkę i smażymy na złoty kolor. Można już zmniejszyć ogień żeby boczek i cebulka nie spaliły się a pozostały cały czas ciepłe.
Do osobnej (wysokiej) miski wbijamy 3 całe (!) jajka, dodajemy śmietanę (wystarczy 18%), czosnek przeciśnięty przez praskę, starty parmezan, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie roztrzepujemy. Przelewamy gotowy sos na patelnię z boczkiem i cebulą. Jeśli makaron jest już ugotowany to odcedzamy go i przekładamy na patelnię. Dokładnie mieszamy aż jajka się zetną.
Gotową porcję posypać natką pietruszki, można też posypać raz jeszcze serem (jak kto lubi). Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Sensuel, 2010-08-25 19:31:26
    Sensuel
    http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=785 co prawda inny rodzaj makaronu,ale skład ten sam.
    Polecam opcję wyszukiwania przed wstawieniem kolejnego przepisu z rzędu Carbonara .
    Komentarz
  • KarolinaK, 2010-08-25 20:14:31
    KarolinaK
    Robie podobnie tyle ze po zdjeciu z ognia dodaje dwa zoltka a nie cale jajka. Trzy cale jajka to troche jak jajecznica z boczkiem.
    Komentarz
  • AgaZ, 2010-08-26 11:42:35
    AgaZ
    4
    Ale mi narobiłaś smaka Uwielbiam carbonarę a ten przepis jest naprawdę świetny.
  • puchatkowa, 2010-10-05 13:58:45
    puchatkowa
    2
    Uwielbiam Carbonarę, a wczoraj jadłam rewelacyjną bo jeszcze z szynką pokrojoną w paski prócz boczku. Naprawdę super to smakowało
    No i lubię do niej ten makaron taki szerszy jak wstążki
    Jest to ostatnio jedno z moich ulubionych dań
  • Susanna, 2010-11-22 09:28:52
    Susanna
    Puszku u nas Carbonara jest przeważnie w poniedziałki bo nie muszę wówczas w niedzielę przygotowywać obiadu Cieszę się, że smakowała
    Komentarz
  • dadelajda, 2012-08-30 12:46:56
    dadelajda
    0
    Gdy mój (niezwykle wybredny) Ukochany po raz kolejny zapytał kiedy Mu zrobię carbonarę, stwierdziłam, że muszę ocenić Twój przepis. Zasłużone 5*, Twoja carbonara na stałe zagościła w Naszym menu.
  • metalowaa, 2013-04-30 23:05:35
    metalowaa
    0
    Świetny przepis. Też lubię wersję z całymi jajkami. Robiłam zawsze podobnie tyle, że bez parmezanu.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem