Moussaka wg. Sensuel

autor: , kategoria: zapiekanki , dodano: 2010-08-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Moussaka wg. Sensuel
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Moussaka wg. Sensuel
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Moussaka wg. Sensuel
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Moussaka wg. Sensuel
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Moussaka wg. Sensuel
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Moussaka wg. Sensuel
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Moussaka wg. Sensuel
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Moussaka wg. Sensuel

Składniki:

Przygotowanie:

W tytule napisałam "Moussaka wg.Sensuel", aby potem nie było, że to nie oryginalny smak itp.
Nie wiem jaki jest oryginalny (może i ten :) ), bo jeszcze nie jadłam jej w Grecji. Sama ciekawa jestem. Ale ze wszystkich znanych mi wersji, ta jest najlepsza :)


BAKŁAŻANY

Bakłażany myjemy i kroimy w talarki ok.1 cm. Nie mogą być cieńsze, bo podczas grillowania zrobią się flakowate i ciężko będzie je układać.
Pokrojone bakłażany solimy z każdej strony i smarujemy oliwą.
Układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
Piekarnik rozgrzewam na maxymalną temperaturę z opcją grill-termoobieg i podpiekam bakłażany ok. 7 min.
Są wtedy opalone, pachnące i dzięki temu, że nie za cienko pokrojone to lekko odchodza od foli.

MIĘSO

Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na łyżce oliwy.
Dodaję wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażam.
Dodaję mięso, mieszam i podsmażam chwilę.
Dodaję puszkę pomidorów z zalewą i mieszam całość. Doprawiam solą, pieprzem i oregano. Dodaję też szczyptę cynamonu dla aromtu.

ZIEMNIAKI

Obrać je i umyć.
Najlepiej je podgotować chwilę tj. 10 min, pokroić w plsterki ok. 0,5 cm.


SOS BESZAMELOWY

Każdy pewnie robi wg. swojego przepisu także stosownie tego nie jest obowiązkowe. Jest też kilka propozycji sosu beszamelowego na smacznym, także ja nie będę wstawiała kolejnego.

Ja go robię tak.

W garnuszku rozpuszczam masło lub margarynę.
Jak się roztopi to dodaję mąki i szybko mieszam trzepaczką, aby się połaczyło.
Dodaję 0,5l mleka i stawiam n palniku, mieszam tak aby wszystko się połączyło ze sobą.
Doprawiam solą i białbym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Jej daję dość sporo bo ja lubię wyraziste smaki.
Zdjęmuję z palnika. Czekam chwilę i dodaję żółtko. Mieszam i stawiam jeszcze na chwileczkę na palnik.


ROBIENIE ZAPIEKANKI

Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy ziemniaki pokrojone w palsterki i podgotowane.
Na to wylewam 1/3 sosu beszamelowego.
Na to układam połowę bakłażanów.
Na to mięso,a na mięso znowu bakłażany.
Całość polewam 2/3 sosu beszamelowego.

Piekarnik rozgrzewam do 200C termoobieg i zapiekam ok 20-25 min.
Jakieś 10 min przed końcem układam ser, aby się nam nie spalił.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Sensuel, 2010-08-26 10:29:18
    Sensuel
    Zapomniałam napisać,że ziemniaki jak i bakłażany mają być średniej wielkości.Ja akurat miałam 5 bakłażanów mniejszych,ale myślę że 3 spore starczą w zupełności
    Komentarz
  • anettka, 2014-03-24 14:29:17
    anettka
    0
    robiłamw wersjiz cukinią i po prostu REWELACJA zrobiłam więcej sosu beszamelowego, bo lubięten smak
    jeszcze lepsza na drugi dzień jak przejdzie wszystkimi smakami

    pychota! dzięki
  • kasia365, 2014-05-20 18:53:27
    kasia365
    0
    Zrobiłam, wyszło pyszne. Dzięki za super przepis

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem