Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Babeczki z ciasta francuskiego

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, kuchnia francuska , dodano: 2009-10-28
  • Babeczki z ciasta francuskiego

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto wyjąć z zamrażalnika i włożyć na 2 godz. do lodówki. Po tym czasie niezbyt cienko rozwałkować. Wykrawać z niego krążki o średnicy ok. 8 cm, z części krążków wyciąć duże otwory tak, aby powstały obrączki, które będą stanowić ścianki babeczek. Pełne krążki posmarować białkiem, nałożyć obrączki, posmarować rozbełtanym białkiem. Tak samo postąpić z wyciętymi środkami. Wszystko ułożyć na papierze do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C na złoty kolor.
Przygotować nadzienie: pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Podsmażyć na rozgrzanym maśle, wlać śmietankę, dodać pokruszony ser. Gdy sok odparuje, doprawić solą i pieprzem. Gorące nadzienie nakładać do upieczonych babeczek. Babeczki wstawić na parę minut do gorącego piekarnika, aby ciasto się ogrzało.

Z ciastem francuskim trzeba pracować szybko – nie powinno się ogrzać przed włożeniem do piekarnika, bo nie porozdzielają się listki. Nie należy go też zagniatać, więc wycinając ciastka, trzeba jak najlepiej wykorzystać jego powierzchnię.

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • bedede, 2010-01-08 10:08:41
    bedede
    Mogę tylko napisać: MNIAM MNIAM
    Komentarz
  • vikunia1, 2010-01-08 11:31:20
    vikunia1
    3
    Bardzo dobra przystawka na uroczysty obiad lub kolację. Przepis podany bardzo czytelnie tak, że nawet początkujący kucharz nie bedzie miał problemu z jego wykonaniem. Zdjęcie zachęca do wypróbowania potrawy
  • mk_cafe, 2010-01-11 17:16:04
    mk_cafe
    1
    Wygląda i smakuje wspaniale! jedyna wada - ciasto się kruszy, ale chyba przy francuskim tego nie unikniemy. Na szczęście przepis dobrze rozpisany, robi się szybko i efekt murowany. Mniam!
  • Monisia_1331, 2010-01-18 20:16:33
    Monisia_1331
    Jeszcze z takim nadzieniem nie jadłam...napewno spróbuję.
    Komentarz
  • fanka100, 2010-02-23 15:08:22
    fanka100
    Będę dzisiaj próbowała ale wydają sie pyszne
    Komentarz
  • brzydula_81, 2010-06-10 19:14:58
    brzydula_81
    wygladaja bardzo apetycznie, widze ze szybko sie je robi....do tej pory jakos nie mialam pomyslow na ciasto francuskie, Twoj musze wyprobowac
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Naleśniki z kurczakiem typu gyros
  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo