Babeczki z ciasta francuskiego

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, kuchnia francuska , dodano: 2009-10-28
  • Babeczki z ciasta francuskiego

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto wyjąć z zamrażalnika i włożyć na 2 godz. do lodówki. Po tym czasie niezbyt cienko rozwałkować. Wykrawać z niego krążki o średnicy ok. 8 cm, z części krążków wyciąć duże otwory tak, aby powstały obrączki, które będą stanowić ścianki babeczek. Pełne krążki posmarować białkiem, nałożyć obrączki, posmarować rozbełtanym białkiem. Tak samo postąpić z wyciętymi środkami. Wszystko ułożyć na papierze do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C na złoty kolor.
Przygotować nadzienie: pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Podsmażyć na rozgrzanym maśle, wlać śmietankę, dodać pokruszony ser. Gdy sok odparuje, doprawić solą i pieprzem. Gorące nadzienie nakładać do upieczonych babeczek. Babeczki wstawić na parę minut do gorącego piekarnika, aby ciasto się ogrzało.

Z ciastem francuskim trzeba pracować szybko – nie powinno się ogrzać przed włożeniem do piekarnika, bo nie porozdzielają się listki. Nie należy go też zagniatać, więc wycinając ciastka, trzeba jak najlepiej wykorzystać jego powierzchnię.

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • bedede, 2010-01-08 10:08:41
    bedede
    Mogę tylko napisać: MNIAM MNIAM
    Komentarz
  • vikunia1, 2010-01-08 11:31:20
    vikunia1
    3
    Bardzo dobra przystawka na uroczysty obiad lub kolację. Przepis podany bardzo czytelnie tak, że nawet początkujący kucharz nie bedzie miał problemu z jego wykonaniem. Zdjęcie zachęca do wypróbowania potrawy
  • mk_cafe, 2010-01-11 17:16:04
    mk_cafe
    1
    Wygląda i smakuje wspaniale! jedyna wada - ciasto się kruszy, ale chyba przy francuskim tego nie unikniemy. Na szczęście przepis dobrze rozpisany, robi się szybko i efekt murowany. Mniam!
  • Monisia_1331, 2010-01-18 20:16:33
    Monisia_1331
    Jeszcze z takim nadzieniem nie jadłam...napewno spróbuję.
    Komentarz
  • fanka100, 2010-02-23 15:08:22
    fanka100
    Będę dzisiaj próbowała ale wydają sie pyszne
    Komentarz
  • brzydula_81, 2010-06-10 19:14:58
    brzydula_81
    wygladaja bardzo apetycznie, widze ze szybko sie je robi....do tej pory jakos nie mialam pomyslow na ciasto francuskie, Twoj musze wyprobowac
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 6
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem
  • Mniam: 2
    Bananowe tosty francuskie (bezjajeczne)