Konfitura jabłkowo - pomarańczowa
Składniki:
- jabłka [800 g]
- sok pomarańczowy [300 ml] (z kartonika lub ze świeżych owoców)
- cukier [500 g]
- cukier żelujący [1 op.] (żelfix 2:1)
Przygotowanie:
Przepis na moją ulubioną wersję z wiórkami albo jak ktoś chce się bawić to może pokroić jabłka w drobną kostkę ;)
Zaczynamy od umycia jabłek. Następnie je obieramy i trzemy na tarce z grubszymi oczkami.
Jabłka wrzucamy do garnka, dolewamy soku, dodajemy żelfixu 2:1, całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Dodajemy cukier i gotujemy ponownie przez 3min. Ściągamy garnek z ognia i mieszamy tak długo aż zniknie pianka (nadmiar piany można zebrać łyżką).
Gorącą konfiturę wkładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.
Nalezy je ułożyć do góry dnem i poczekać aż ostygną i się zassą.
Jeśli się nie zamkną - można zapasteryzować.
Smacznego!
Polecany film:
Laura Osęka - książki kulinarne
Komentarze