Papatacze

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe , dodano: 2010-08-27
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Papatacze
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Papatacze
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Papatacze
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Papatacze
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Papatacze
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Papatacze
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Papatacze
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Papatacze

Składniki:

Przygotowanie:

Posiekane rodzynki, migdały i orzechy zmieszać ze skórką pomarańczową i cynamonem. (ja akurat dałam rodzynki, orzechy, suszone morele, migdały, suszoną żurawinę).
Drożdże rozprowadzić w garnuszku z odrobina mleka ciepłego, łyżeczką cukru i pozostawić na 10 minut, by "ruszyły", po czym wlać do mąki, dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić. Ciastu nadać kształt kuli, owinąć ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie rozwałkować prostokąt grubości centymetra, posypać cukrem oraz wiórkami margaryny i równomiernie rozłożyć nadzienie.
Ciasto zwinąć w rulon, pokroić na jednocentymetrowe plastry. Ułożyć luźno na wysmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić do wyrośnięcia - ok. 30 minut, po czym upiec. P około 20 minutach ciastka wyjąć z pieca i zostawić do ostygnięcia.
Polać lukrem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe