Studnia

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2010-08-27
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Studnia
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Studnia
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Studnia
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Studnia

Składniki:

  • jajka [5 ]
  • margaryna [1 kostka]
  • cukier [1 szklanka]
  • mąka [1.5 szklanki]
  • cukier waniliowy
  • kakao [3 łyżki]
  • woda [5 łyżek]
  • proszek do pieczenia [3 łyżeczki]
  • masło [0.5 kostki] (do kremu)
  • margaryna [0.5 kostki] (do kremu)
  • kakao [2 łyżki] (do kremu)
  • żółtko z jajka [1 ] (do kremu)
  • cukier waniliowy
  • cukier puder [0.75 szklanki]
  • herbata czarna [0.5 szklanki] (mocny napar)
  • spirytus [7 łyżek]
  • bakalie

Przygotowanie:

Ciasto:

Margarynę roztopić, dodać cukier i kakao, wodę i mieszać 6-7 minut na gazie. Odstawić i ostudzić. Dodawać po 1 żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem i ubijać. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Piec 180 st. C ok 40-45 minut.

Wydrążyć środek ciasta, zostawiając na spodzie i po bokach ciasto o szerokości 1,5 - 2 cm.

Utrzeć krem ze składników podanych wyżej, dodać pokruszony środek ciasta i bakalie (ja dodałam m.in. wiórki kokosowe).

Przełożyć przygotowany krem do wydrążonego wcześniej ciasta.

PIEC 1 DZIEŃ WCZEŚNIEJ ;-)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: pączki z ziemniakami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką