Tort owocowy z bitą śmietaną

autor: , kategoria: torty , dodano: 2010-08-29
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort owocowy z bitą śmietaną
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort owocowy z bitą śmietaną
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort owocowy z bitą śmietaną
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort owocowy z bitą śmietaną
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort owocowy z bitą śmietaną
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort owocowy z bitą śmietaną
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort owocowy z bitą śmietaną
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort owocowy z bitą śmietaną

Składniki:

  • jajka [4 szt.]
  • mąka tortowa [4 łyżki]
  • cukier [4 łyżki]
  • sól [1 szczypta]
  • owoce sezonowe [200 g]
  • śmietana kremówka [200 ml]
  • cukier [3 łyżki] (do smaku)
  • malibu [5 łyżek]

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na najwyższym biegu na sztywno, nadal miksując dodajemy 4 łyżki cukru i po chwili żółtka. Masę ubijamy aż do rozpuszczenia cukru. Zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy powoli mąkę.

Pieczenie:
Masę wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 25 minut.

Bita śmietana:
Śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno. Warto dodać śmietanfix wtedy śmietana na pewno się ubije, a ciasto przetrwa trudy trzymania w cieple.

Biszkopt skrapiamy malibu (można użyć innego alkoholu, np. wódki rozcieńczonej sokiem), smarujemy bitą śmietaną i na wierzch wykładamy owoce sezonowe (zimą mogą to być brzoskwinie z puszki).

Na pierwszym zdjęciu widać tort dodatkowo polany glazurą (coś w rodzaju bezbarwnego kisielu), aby owoce nie przesychały jak tort będzie przebywał na dworze w upale.



Ten sam tort można wykonać w wersji tradycyjnej czyli robiąc biszkopt z 6 jaj w tortownicy i tnąc go na 3 warstwy.
Należy wtedy użyć 400 ml śmietany i więcej owoców. 2/3 bitej śmietany wymieszać z 2/3 owoców i użyć masy do przełożenia biszkoptu. Czystą bitą śmietaną wysmarować po wierzchu tort i przyozdobić resztą owoców.

Na kolejnych zdjęciach widać tort z tego samego przepisu z 21 jaj pieczony w trzech turach w formie do placków. Oczywiście zastosowałam tu znacznie więcej bitej śmietany i owoców.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Pomysły na tort komunijny

Komentarze

  • marissima, 2010-09-23 22:35:27
    marissima
    jaki słooodki mniam mniam;p
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką