Ziemniaczane purée z cebulką

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2010-08-29
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ziemniaczane purée z cebulką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ziemniaczane purée z cebulką

Składniki:

  • ziemniaki [8 szt.] (ja daję średniej wielkości,ale ilość wg.potrzeby)
  • cebula [1 szt.] (wieksza)
  • mleko [100 ml] (ilość zależy od konsystencji ziemniaków)
  • masło (niekoniecznie)
  • olej (do podsmazenia cebuli)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • cebula smażona (przyprawa) [3 łyżki] (tj. prażona, ilośc wg upodobań)

Przygotowanie:

Kolejny patent na to,aby zmienić zwykłe pyry w cośs innego :D.
Pewnie nie jedna osoba zna ten smak i robiła lub robi w domu, ale na Smacznym jeszcze nie widziałam takiego przepisu, więc postanowiłam dodać :)


Obieramy, myjemy i można przeciąć ziemniaki na 4 części.
Gotujemy z dodatkiem 1 łyżeczki soli (ja tak robię) tradycyjnie, aż będą miękkie.
Bierzemy praskę i robimy purée.

Na patelni rozgrzwamy ok.1 łyżki oleju i cebulę dorobno ! Pokrojoną podsmażamy. Dodajemy do niej sól i pieprz,mieszamy i zdejmujemy z palnika jak będzie szklista.

Cebulę dodajemy do ziemniaków i razem gnieciemy.
Dodajemy mleko (ilość zależy od rodzaju ziemniaków) i gnieciemy dalej.
Na koniec dodajemy pieprz i sól wg smaku i ja daję 3 łyżki cebulki prażonej.

* Przepis na cebulkę prażoną znajdziecie tutaj --> http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=2558
Można oczywiście kupić :D

Dodaję ją po łyżce i smakuję czy już mi starczy czy też nie :).
Jak ktoś jeszcze ma mało to może dodać masełko. Ja tego jednak nie robię, bo mleko wystarczy wg mnie w zupełności ;)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Tęczowa sałatka warstwowa

Komentarze

  • aex, 2010-12-22 00:22:14
    aex
    1
    świetny sposób na inne podanie ziemniaków do obiadu sprawdzony niejednokrotnie, oczywiście 5 gwiazdeczek polecam!
  • Sensuel, 2010-12-22 10:15:56
    Sensuel
    Cieszę się,że smakowało
    Komentarz
  • Parvati, 2010-12-27 00:11:54
    Parvati
    1
    Uwielbiam takie ziemniaczki!
    Wiele razy jadłam je zrobione w taki sposób, choć nie posypuję prażoną cebulką, a po prostu podsmażoną

    Ah i masełko jest konieczne u mnie

    5* za prawdziwe zdjęcia i opis przygotowania - dla laików będzie jak znalazł!
  • kropka75, 2011-03-22 12:56:22
    kropka75
    0
    Proste i smaczne. Ja robię takie ziemniaki do czystego barszczu lub do żurku, który podaję osobno w miseczce.
    Bardzo smaczne.
    Dobra alternatywa dla oszczędzającego studenta. Do tego mąślanka, jakieś jajko sadzone i jest obiad.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe