Tiramisu

autor: , kategoria: ciasta biszkoptowe, kuchnia włoska , dodano: 2010-08-29
  • Mniam: 6
    Mniam zdjęcie! Tiramisu
    Mniam: 6
    Mniam zdjęcie! Tiramisu

Składniki:

Przygotowanie:

Porcja przeznaczona jest dla sześciu osób. Przygotowanie 30 minut, chłodzenie 2 godziny.

W dużej misce ukręcić żółtka z cukrem pudrem na lekki krem. Kilkoma porcjami dodać mascarpone i powoli mieszając połączyć z kremem.
Białka ubić na sztywna pianę. Dodać krem, po czym szybko, ale bardzo delikatnie zmieszać masę z dołu do góry, tak aby składniki się nie rozdzieliły. Wlać do kawy kieliszek koniaku. Zamieszać.
Dno szklanego naczynia posmarować kremem. Na podkładzie kremu ułożyć warstwę biszkoptów nasączonych kawą z koniakiem. Biszkopty obficie przełożyć kremem i posypać (przez sitko) sproszkowanym kakao. Znów ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów, przełożyć kremem itd. - aż do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnia warstwą ma być krem, posypany przesianym kakao.
Chłodzić w lodówce przez co najmniej dwie godziny. Podawać w naczyniu, w którym było przygotowane.

    Śr. ocena: 4.38 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • lovebird, 2013-01-01 22:33:09
    lovebird
    0
    Co prawda u mnie przygotowanie trwało około godziny (przez to, że wszystko robiłam "ręcznie", bez miksera i innych sudów) i ciasto nie wyglądało tak pięknie, jak na zdjęciu, ale bardzo dobre wyszło
    A, i ja do kawy dodałam rum
  • Agnieszka987, 2013-01-25 15:09:30
    Agnieszka987
    0
    Ja mieszałam kremówkę+ mascarpone+ kostki czekolady Polecam tak wypróbować
  • studentkaAM, 2013-04-06 09:49:16
    studentkaAM
    0
    Z tego przepisu triramisu wychodzi mi dość lejaca Serka używam zawsze tego samego. Nie wiem może to wina 1 jajka wiecej niż zazwyczaj daję? Ale w smaku jak najbardziej ok Dałabym też ciut mniej cukru. Ot i tyle uwag ode mnie. Zdjęcie za to bardzo apetyczne
  • dwudziestka2, 2013-04-08 18:32:49
    dwudziestka2
    0
    Ja zamiast jaj dodaję 300 ml śmietanki 30%, która tak jak białka ubijam mikserem i przez to krem jest gęstszy i bardziej zbity, także w kwestii alkoholu była to u mnie czysta wódka z mocną kawą rozpuszczalną. Dodatkowo jeszcze między biszkopcikami układałam wiśnie, które także były nasączone w czystej wódce Tiramisu to mój najulubieńszy deser również ze względu na łatwość wykonania Pozdrawiam!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe