Szarlotka pod bezową pierzynką

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2010-08-30
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Szarlotka pod bezową pierzynką
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Szarlotka pod bezową pierzynką
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szarlotka pod bezową pierzynką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szarlotka pod bezową pierzynką

Składniki:

Przygotowanie:

Z przesianej mąki, masła, żółtek, cukru pudru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce - ok 1 godz.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki. Na patelni w 1 łyżeczce wody rozpuścić cukier trzcinowy, dodać cynamon i goździki a następnie wrzucić jabłka i dokładnie wymieszać - nie dusić !!!
Nie jest to zabieg konieczny ale rozgrzane przyprawy dają jabłuszkom niezwykły aromat i smak.
Białka ubić na sztywno z cukrem.

Ciasto włożyć do formy, ponakłuwać widelcem i podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąc z piekarnika posypać bułką tartą (ewentualnie kaszą manną), wyłożyć jabłuszka i posmarować pianą z białek.
Piec ok.40 minut w temperaturze 170-180 stopni.

Smacznego:)

    Śr. ocena: 4.60 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • owocowylulek, 2010-08-31 19:04:02
    owocowylulek
    -5
    to wyglada tak pysznie ;DD
    jak tylko kupie 2kg jabłek to odrazu go zrobie ;p
    dodaJE DO ULUBIONYCH OCZYWISCIE ;d
  • BlueRoses, 2010-08-31 22:44:38
    BlueRoses
    Jejjjj smakowicie wygląda , ale na mojej wiosce nie ma cukru trzcinowego mogę więc czymś go zastąpić ?
    Komentarz
  • hayley01, 2010-08-31 22:47:39
    hayley01
    Można go zastąpić zwykłym cukrem ewentualnie podgrzać na patelni same przyprawy, efekt będzie podobny
    Komentarz
  • wiola3079, 2010-10-30 12:27:49
    wiola3079
    5
    dzis robiłam jest przepyszna
  • Lilith36, 2011-09-12 00:55:28
    Lilith36
    Na jaką formę są te ilości składników? Bo dysponuję tylko tortownicą o śr 22 cm i zapewne trzeba będzie zmniejszyć...
    Komentarz
  • stowka, 2011-10-28 17:35:55
    stowka
    Czy tego cukru do piany ma byc naprawde tak duzo?
    Komentarz
  • moncia25, 2012-03-05 15:05:15
    moncia25
    2
    robiłam i muszę przyznać że przepis jest łatwy, a szarlotka wyśmienita ja dodałam mniej cukru, i kisiel cytrynowy do piany, bo lubie taką lekko kruszącą się
    polecam spróbować, niebo w gębie
  • Uera, 2012-10-19 14:45:59
    Uera
    0
    Dzisiaj robiłam Wyszła super )Zapach unosi sie w całym domu )
  • rima19, 2016-10-03 18:43:55
    rima19
    0
    zrobiłam , zachęcona ładnymi zdjęciami, prawie 1kg cukru do bezy nadaje jej niewątpliwie kruchosc i jest faktycznie piękna, jednak jest tak kosmicznie słodka, ze osobiscie nie moglam więcej jak 1 kawałka w siebie wcisnąć, następnym razem, o ile się jeszcze kiedykolwiek skuszę na ten przepis, dam 3/4 cukru i łyżkę czy 2 mąki ziemniaczanej na zastępstwo cukru

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe