Faszerowana papryka grillowana

autor: , kategoria: z mięs mieszanych, kuchnia polska , dodano: 2010-08-30
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Faszerowana papryka grillowana
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Faszerowana papryka grillowana

Składniki:

Przygotowanie:

Przedstawiam pomysł na paprykę :)

Na początek na niewielkiej ilości oliwy należy zeszklić drobno posiekaną cebulkę, następnie dodać czosnek, a na samym końcu mięso.
Gdy mięso będzie się smażyło, dodajemy przyprawy do smaku: sól, pieprz, a także suszone zioła, świeżą posiekaną bazylię, pietruszkę.
Musi się to poddusić, a po kilku minutach dodajemy dopiero koncentrat pomidorowy.
I znów przyprawiamy do smaku, sprawdzamy czy jadalne :) Jeśli tak to odkładamy na chwilkę.
Dopiero teraz chwytamy się za paprykę. Należy umyć i wyciąć jej zieloną niejadalną część. Wyciągamy pestki i białe błony.

Paprykę stawiamy na papierze do pieczenia i blaszce, nakładamy do niej farsz. Do każdej papryki wkładamy urywki żółtego sera, w moich paprykach wyszło 1,5 plasterka na sztukę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30-35 minut.

Podałam z niewielką ilością makaronu, w daniu chodzi oto,aby zjeść paprykę, a nie makaron czy mięso.
Kaloryczność jest zależna od rodzaju mięsa mielonego: mielona łopatka więcej, mielony udziec z indyka mniej.
I należy też wybrać paprykę adekwatną do osoby i głodu. Może być także papryka czerwona, biała, zielona. Akurat żółta była w promocji. :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • ola_2801, 2010-08-30 18:34:49
    ola_2801
    Zapomniałam dodać: jeśli mięso jest za suche można dodać odrobinę wody, nie za dużo. Musimy pamiętać,że papryka puści sok do środka, dzięki czemu powstanie sos, w którym będzie można maczać mięso.
    Komentarz
  • ola_2801, 2010-08-30 18:35:44
    ola_2801
    w środku maczamy makaron, nie mięso mała pomyłka.
    Komentarz
  • brzydula_81, 2010-08-31 12:17:33
    brzydula_81
    0
    czesto robie taka papryke -mielone mieso indyka lub wieprzowe ale wymieszane z ugotowanym ryzem ( wtedy juz bez dodatku makaronu ) - odpowiednio przyprawione jest pyszne na obiad lub kolacje.
    daje 5*

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe