gulasz z soczewicą i kurczakiem

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2010-08-31
  • gulasz z soczewicą i kurczakiem

Składniki:

  • filet z kurczaka [20 dag]
  • por [20 dag]
  • soczewica [10 dag] (czerwonej)
  • bulion [750 ml] (drobiowy)
  • śmietana [125 ml] (30%)
  • mąka ziemniaczana [1 łyżeczka]
  • olej [2 łyżki]
  • sól
  • curry [1 łyżka]

Przygotowanie:

1.myjemy filety z piersi kurczaka ,wycieramy do sucha a następnie kroimy w kostkę
pory nacinamy wzdłuż,starannie oczyszczamy,płuczemy, po czym tniemy na ukośne duże kawałki

2.Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy na nim mięso
dokładamy pory, smażymy jeszcze jakieś 2-3 minuty.
solimy i dodajemy curry mieszając
dodajemy soczewicę bulion
czekamy aż całość zacznie wrzeć wtedy zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem jakieś 10 minutek.

3.śmietankę łączymy z mąką mieszamy i wlewamy do gulaszu przed końcem gotowania

Do takiego gulaszu można zaserwować chrupiące bagietki z masłem i czosnkiem

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl - Wegański gulasz

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta