Składniki:
- papryka czerwona [2 ]
- papryka zielona [1 ]
- papryka żółta [1 ]
- papryka [2 ] (pomarańczowa)
- cukinia [2 ]
- cebula [2 ]
- czosnek [2 ząbki]
- pomidory [3 ]
- oliwa z oliwek
- pierś kurczaka [3 ] (pojedyncze piersi)
- papryka (przyprawa)
- curry
- pieprz czarny
- pieprz cytrynowy
- sól - płaska łyżeczka
- bazylia
Przygotowanie:
Mięso wyczyścić, obsypać solą, pieprzem, papryką czerwoną (słodką), odrobiną pieprzu cytrynowego. Pokroić w kostkę, usmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Zdjąć z patelni, osuszyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Warzywa pokroić w grubszą kostkę. Podsmażyć na odrobinie oliwy paprykę, cukinię i cebulę (wrzucać porcjami, ja miałam 3 porcje), poczekać aż trochę zmiękną, mieszając od czasu do czasu. Porcję wrzucić do garnka. Podsmażyć kolejną porcję.
Gdy papryka, cukinia i cebula będą podsmażone, do garnka dolać pół szklanki przegotowanej wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać pokrojone pomidory i posiekany czosnek.
Dodać sól, pieprz w ziarenkach, łyżeczkę słodkiej papryki czerwonej, odrobinę curry i bazylię. Dusić na wolnym ogniu przez 7 minut. Dodać kurczaka, dusić jeszcze 5 minut.
Gotowe:-)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: wegetariańskie leczo z cukinii
Komentarze